Turkin maanjäristyksen uhriluku kasvaa – ainakin 20 kuollut, loukkantuneita yli 1000: "Se oli niin voimakas, erittäin pelottavaa"

1:59
Turkin maanjäristyksessä yli 1000 loukkaantunutta – järistys romahdutti kerrostaloja

Ainakin 20 ihmisen on vahvistettu kuolleen itäisen Turkin perjantai-illan maanjäristyksessä, kertovat maan katastrofeihin ja hätätilanteisiin erikoistuneet viranomaiset sivuillaan. Lisäksi yli 1 000 on loukkaantunut ja useita on kateissa.

Ruumiita on löydetty kolmesta eri maakunnasta, ja loukkaantuneita on ainakin seitsemässä eri maakunnassa. Maanjäristys on vaatinut eniten uhreja Elazigin ja Malatyan maakunnissa.

Uhrimäärä voi vielä nousta, sillä ainakin 30 ihmisen arvioidaan olevan yhä kateissa.

Alueelle on lähetetty henkilökuntaa auttamaan etsinnöissä ja pelastustöissä. Ihmiset ovat myös rakentaneet tulipaikkoja kadulle pysyäkseen lämpimänä kylmissä lämpötiloissa.

Järistys oli viranomaisten mukaan voimakkuudeltaan 6,8. Turkin seismologisen tutkimuskeskuksen mukaan järistys oli kymmenen kilometrin syvyydessä Elazigin maakunnassa Sivricessä.

–  Se oli erittäin pelottavaa, päällemme putosi huonekaluja. Ryntäsimme ulos, Elazigin kaupungissa asuva Melahat Can, 47, kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Maanjäristystä seurasi lukuisia jälkijäristyksiä. Viranomaisten mukaan niistä kymmenen oli voimakkuudeltaan yli neljän.

"Menisinkö ulos kylmään vai pysyisinkö sisällä?"

Järistysalueelle on lähetetty yli sata kuorma-autoa, tuhansia telttoja, yli 10 000 sänkyä ja yli 15 000 huopaa, viranomaiset kertovat Twitterissä.

– Kaikki ovat kaduilla, se oli niin voimakas, erittäin pelottavaa, sanoi Zekeriya Günes, 68, jonka kotikadulla romahti rakennus järistyksen takia.

Paikan päällä olleiden mukaan järistys kesti puolisen minuuttia.

– Menin paniikkiin, enkä pystynyt päättämään, menisinkö ulos kylmään vai pysyisinkö sisällä, Ferda, 39, sanoi.

Maan presidentti Recep Tayyip Erdogan tviittasi tukevansa kansaa.

Turkki sijaitsee mannerlaattojen saumakohdassa, ja siellä koetaan usein maanjäristyksiä. Vuonna 1999 Länsi-Turkin Izmitissä tapahtunut maanjäristys surmasi yli 17 000 ihmistä ja aiheutti pahoja tuhoja muun muassa Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa.

Asiantuntijat ovat jo pitkään varoittaneet uuden ja mahdollisesti tuhoisan maanjäristyksen riskistä Istanbulissa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kaupungissa on yhä monia rakennuksia, jotka eivät tule kestämään maanjäristystä. Syynä tähän on muun muassa laiton rakentaminen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja