Tuottajan osuus ruoan hinnasta laskussa

Aiempaa suurempi osuus ruuan hinnasta jää kaupalle ja teollisuudelle, laskee Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Tuoreen selvityksen mukaan kaupan ja teollisuuden yhteenlaskettu osuus elintarvikkeiden hinnoista on kasvanut 1-2 prosenttia vuosina 1997-1999. Samaan aikaan tuottajahinnat laskivat lähes kaikissa tuoteryhmissä.

Juustotiski

Elintarvikkeiden kuluttajahintojen nousu oli vähäisempää kuin muiden yksityiseen kulutukseen käytettyjen hyödykkeiden hinnat vuosina 1997-1999. Viime vuonna elintarvikkeiden hinnat halpenivat 0,2 prosenttia.

Suurimmillaan kaupan ja teollisuuden marginaali on ranskanleivän ja ruisleivän hinnassa. Marginaalin osuus siitä on noin 80 prosenttia. Sianlihan hinnasta kaupan ja teollisuuden osuus nousi kahdessa vuodessa 63 prosentista 67 prosenttiin. Sianlihan tuottajahinnat laskivat vuodesta 1996 vuoteen 1999 noin 20 prosenttia, mutta lasku ei siirtynyt tuottajahintoihin. Naudanlihan kohdalla kaupan ja teollisuuden osuus laski kahtena vuonna yhteensä seitsemällä prosentilla, mutta kääntyi nousuun viime vuonna. Naudanlihan marginaali - jauhelihaa lukuunottamatta - oli viime vuonna noin 60 prosenttia.

Maidossa pienimmät marginaalit

Kananmunien ja ruokaperunan kuluttajahinnat nousivat vuosina 1997-1999. Kasvu johtui sekä marginaalin että tuottajahinnan kasvusta. Munakilon hinnasta raaka-aineen hinta on kolmannes, kaupan ja teollisuuden marginaalin osuus on puolet ja loput veroa. Kaupan ja teollisuuden marginaali ruokaperunan hinnasta oli viime vuonna 59 prosenttia, ja se kasvoi tutkimusaikana yli 40 prosenttia.

Maidon marginaali on MTTL:n selvityksen mukaan laskenut. Esimerkiksi kevytmaidon marginaali oli viime vuonna 48 prosenttia. Juustojen, voin ja piimän kohdalla marginaalin kasvu oli maitotuoteryhmässä suurinta.
Tutkija Marja Peltomäki MTTL:stä arvioi, että kansainvälisten elintarvikemarkkinoiden vaikutus Suomeen on lisääntynyt ja elintarvikkeiden hintojen ja tuottajahintojen kehitys riippuu entistä enemmän tuonnin tasosta ja tuontihintojen kehityksestä. Kotimarkkinoiden hintojen vaihtelussa näkyivät viime vuosikymmenen lopulla muun muassa halvan sianlihan tuonnin kasvu, hullun lehmän eli BSE-taudin vaikutukset sekä meijerialan kiristynyt markkinatilanne.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat