Tuore pääministeri Sunak vastasi ensimmäistä kertaa opposition kysymyksiin

Konservatiivien Rishi Sunak nousee Britannian uudeksi pääministeriksi 4:52
Rishi Sunakista tuli tällä viikolla Britannian uusi pääministeri.

Hallituksen odotetut uudet linjaukset veroista ja julkisista menoista lykättiin marraskuulle.

Britanniassa pääministeri Rishi Sunak on puolustanut parlamentin alahuoneessa päätöstään nimittää vajaa viikko sitten eronnut sisäministeri Suella Braverman uudelleen tehtäväänsä. Sunakin mukaan Braverman oli tehnyt virheen ja myöntänyt sen.

Opposition työväenpuolueen Keir Starmer arvosteli päätöstä antaa tehtävä takaisin Bravermanille, joka oli rikkonut tietoturvasääntöjä lähettämällä luottamuksellisia hallituksen tietoja yksityiseltä sähköpostitililtään. Starmer tivasi uudelta pääministeriltä, oliko tätä varoitettu turvallisuusviranomaisten toimesta Bravermanin nimittämisestä.

Sunakin ensimmäinen kyselytunti alahuoneessa alkoi kuitenkin sopuisasti, kun Starmer totesi olevansa ylpeä siitä, että Britannia on saanut ensimmäisen brittiläisaasialaisen taustan omaavan pääministerin. Asian merkitystä korostivat myös muut puhujat niin oppositiosta kuin hallituspuolue konservatiivien riveistä.

Ennen kyselytunnin alkamista nykyinen valtiovarainministeri Jeremy Hunt ilmoitti, ettei hallituksen odotettua budjettisuunnitelmaa julkistetakaan ensi viikolla vaan vasta 17. marraskuuta. Suunnitelman on määrä sisältää uuden hallituksen suunnitelmat verotuksen ja julkisten menojen suhteen. Lykkäys ei ainakaan välittömästi hermostuttanut markkinoita, jotka ovat rauhoittuneet Liz Trussin erottua pääministerin paikalta.

Lue myös:

    Uusimmat