Tuore NHL-varaus tekemässä suomalaista jääkiekkohistoriaa – pelaa Stanley Cupin finaaleissa torjuneen isänsä alaisena: ”Eivät ne minun neuvoni aina ole parhaita”

3:39
Videolla maalikoosten Ilveksen ja SaiPan välisestä ottelusta.

NHL:ssä voidaan nähdä tulevina vuosina ensimmäinen toisen polven suomalainen NHL-maalivahti. Jussi Markkasen poika Juho jäi draftissa Los Angeles Kingsin haaviin. Nykyinen työnantaja on heillä sama, sillä isä työskentelee SaiPan toimitusjohtajana ja pojalla on seuran kanssa SM-liigasopimus.

NHL:ssä ei ole pelannut kuin kaksi suomalaista isä-poika-paria.

Matti Hagman oli ensimmäinen Suomesta lähtenyt NHL-pelaaja, ja hänen poikansa Niklaskin loi kelvollisen uran maailman parhaassa sarjassa. Sami Kapanen aurasi latua, jota sivakoi edelleen Kasperi Kapanen.

Vuoden 2020 varaustilaisuus toi kaksi uutta NHL:ään varattua isää ja poikaa. Ottawa Senators nappasi Martti Järventien pojan Roby Järventien ja Los Angeles Kings Jussi Markkasen pojan Juhon.

Ensimmäinen suomalainen isän ja pojan muodostama NHL-maalivahtien jatkumo on vielä kaukana, mutta askelta lähempänä. Isä Jussi pelasi NHL:n runkosarjassa 128 ottelua (Edmonton Oilers ja New York Rangers). Markkasen NHL-uran paras hetki osui kevääseen 2006, kun hän pääsi  pelaamaan Oilersissa Stanley Cupin finaaleja. 

Juho osasi odottaa Kingsin varausta, sillä kalifornialaisseura oli osoittanut kiinnostuksensa jo aiemmin haastatteluissa. Kings valitsi hänet neljännellä kierroksella.

– Olen äärimmäisen onnellinen ja ylpeä pojasta. Hänellä on kova intohimo harjoitteluun, ja on hienoa nähdä, että palkinto tulee tällä tavalla, Jussi Markkanen sanoi MTV Urheilulle.

– Varaus on hyvä motivaattori jatkoon.

”Eivät ne isän neuvot ole parhaita”

Jussi Markkasen varauskokemus oli hieman erilainen, koska hän oli varauksen aikaan jo 24-vuotias ja takana oli täysiä kausia SM-liigassa. Edmonton Oilers nappasi Tapparassa pelanneen Markkasen viidennellä kierroksella.

Juho Markkanen sai kosketusta kiekkokulttuuriin jo vauvana, sillä hän syntyi huhtikuussa 2002 Kanadan Edmontonissa. Markkanen pelasi Oilersissa kaudella 2002–03 runkosarjassa 22 ottelua.

– Juho kävi hallilla luistelemassa ja halusi itse alusta asti kokeilla maalivahdin juttuja. En sitten tiedä, että halusiko hän maalivahdiksi isän takia vai isästä huolimatta, Jussi Markkanen naurahtaa.

Juho aloitti kunnolla seurajääkiekkoilun, kun Jussi siirtyi pelaamaan Sveitsiin Zugiin syksyllä 2009. Juholla on sveitsiläinen pelaajalisenssi, joten häntä ei laskettaisi ulkomaalaiskiintiöön Sveitsin sarjoissa.

– Olemme kannustaneet häntä kaikenlaiseen urheiluun. Jääkiekko on ollut kuitenkin se suurin intohimon kohde.

Jussi Markkanen sanoo, että isä ja poika ovat alkaneet keskustella viime vuosina enemmän maalivahtipeliin liittyvistä asioista.

– Enemmänkin tuli itse vielä pelatessa kyselyitä, että miksi teit näin ja näin.

– Parempi kuitenkin pysytellä isän roolissa ja jättää peliasiat valmentajille. Eivät ne minun neuvoni aina niitä parhaita ole.

Toimitusjohtaja pysyttelee sivussa päätöksistä

Juho Markkasella on SM-liigasopimus SaiPan kanssa, mutta tällä kaudella pelipaikka löytynee lähinnä Mestiksen Ketterästä, jossa hän on lainalla. Imatran Ketterän paidassa tuli tilille viime vuonna jo kaksi ottelua.

Markkasen on koon puolesta hyvät edellytykset maalivahdiksi, sillä mittaa on kertynyt 187 senttiä. Eli poika on humahtanut jo muutamaa senttiä isäänsä pidemmäksi.

– Harva pelaaja ylipäätään on vielä 18-vuotiaana valmis. Edessä on vielä paljon opettelua, että pystyy toimimaan ammattimaisesti päivittäin. Miesten pelit ovat miesten pelejä, Jussi Markkanen arvioi.

Isä itse työskentelee SaiPan toimitusjohtajana. Miten estetään, ettei Juhoa koskevista päätöksistä tule ikäviä jälkipuheita perhesuhteen takia?

– Roolit ovat selkeät. Antaa niiden ihmisten päättää, ketkä ovat siellä päivittäisessä työnteossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja