Jussi Markkanen yritti samaa temppua Edmontonissa kuin muhkean jatkosopimuksen tehnyt Mikko Koskinen "Hän ei ole saanut mitään ilmaiseksi"

SaiPan nykyinen toimitusjohtaja Jussi Markkanen pääsi pelaamaan Edmonton Oilersin riveissä Stanley Cupin finaaleissa asti. Hän tietää hyvin miltä kolmen vuoden jatkosopimuksen tehneen Mikko Koskisen saappaissa tuntuu. 

Jussi Markkanen lähti Tapparan riveistä SM-liigan parhaana maalivahtina Edmonton Oilersin organisaatioon syksyllä 2001. Markkanen pelasi 128 NHL-ottelun uransa Edmonton Oilersissa lukuun ottamatta 26 ottelun pätkää New York Rangersissa. 

Vaikka Edmontonin ajoista on aikaa, kaupungin nimi osuu ensimmäisenä silmään uutisia ja tuloksia lukiessa. Maalivahti Mikko Koskisen kolmen vuoden jatkosopimus ilahdutti Oilers-alumnia. 

– Edmontonissa asuvat tutut ovat hehkuttaneet Koskista somessa, Markkanen kertoo.

Hehkutukseen on aihetta. Koskinen lähti vielä kolmekymppisenä KHL-vuosien jälkeen NHL:ään ja nappasi ykkösvahdin paikan Cam Talbotilta

(juttu jatkuu kuvan alla)

"Koskinen käytti tilanteen hyväkseen"

Markkanen tietää hyvin, miten vaikeaa eurooppalaisen maalivahdin on raivata ykkösveskarin asema NHL-seurassa. Status ja palkka määräävät vakaasti lähtöasetelman. 

Markkanen jäi Edmontonissa Tommy Salon ja Dwayne Rolosonin kakkoseksi, mutta SaiPan kasvatti pelasi silti hyviä jaksoja, joiden aikana hän osoitti olevansa NHL-tason maalivahti.  

Markkanen muistuttaa, miten paljon pelaajan palkka ja status merkitsevät NHL-maailmassa. Senkin takia Koskisen nousu Edmontonin ykkösmaalivahdiksi on kova juttu. 

– Koskinen oli kauteen lähdettäessä vielä aika tuntematon maalivahti. Hän ei ole saanut mitään ilmaiseksi. Koskinen on näyttänyt kykynsä ja käyttänyt tilanteen hyväkseen. 

Markkasen mukaan Koskinen on hyvä esimerkki siitä, mitä pitkäjänteinen työ tuo tullessaan. Ensimmäisellä NHL-reissulla New York Islandersissa hän ei ollut vielä valmis, mutta pelasi Euroopassa hyvän jakson ja tuli takaisin. 

Paluun tekeminen NHL:ään on hankalaa varsinkin kenttäpelaajille, mutta maalivahdeille kypsymisreissu Euroopan laadukkaissa sarjoissa voi olla ehdoton edellytys kehittymiselle. 

– Pitää muistaa, että maalivahdeille on pelipaikkoja tosi vähän. Jos jäät pitkäksi aikaa farmiin, nuoremmat ajavat helposti ohi. 

Markkanen sanoi oppineensa matkan varrella henkisen valmistautumisen merkityksen. Se voi olla yksi Koskisenkin kehittymisen tekijöistä. Oilersin maalivahdin pään pitää pysyä kylmänä, vaikka rapaa sataisikin niskaan. 

– Monella nuorella henkinen kasvu on viel kesken, eikä oma identiteetti ole valmis. Minäkuva heiluu peliesitysten kautta. Pitää ymmärtää, että vaikka jääkiekko on tärkeää, se ei ole elämän ja kuoleman kysymys, Markkanen kuvailee. 

– Kyllä ihminen on yleensä kolmekymppisenä fiksumpi kuin parikymppisenä, hän naurahtaa.  

(juttu jatkuu kuvan alla)

Huippukohta Stanley Cupin finaaleissa

Kun hyppäät maalivahdin varusteissa Edmonton Oilersin luukulle kotipelissä, harteillesi on kasattu kaikki maailman odotukset. Edmonton on kanadalaisellakin mittarilla mitattuna intohimoinen jääkiekkokaupunki. 

Markkanen osaa hyvin kuvitella millaisia ajatuksia Koskinen käy läpi. Markkanen itse pitää kuitenkin kaupungin kiekkohuumaa myönteisenä asiana. 

– On upea juttu pelata sellaisessa kaupungissa, jossa jääkiekko on kuin uskonto. Ihmiset hengittävät jääkiekkoa. Itse en kokenut sitä ainakaan rasitteena. Halli oli täynnä, pärjäsi joukkue tai ei. 

Huumaa oli varsinkin pudotuspeleissä 2006. Oilers eteni finaaliin asti Carolina Hurricanesia vastaan, ja Markkanen pääsi maaliin, kun Dwayne Roloson loukkaantui. Markkanen pelasi yhden nollapelinkin, mutta Hurricanes vei lopulta Stanley Cupin seitsemässä ottelussa. 

Edmontonin keskustan Whyte Avenuella oli 60 000 ihmistä juhlimassa otteluiden jälkeen. 

– Oli se hienoa aikaa. Talojen pihoilla oli isoja Oilersin kylttejä. Oilersin 80-luvun menestysvuodet olivat vielä tuoreessa muistissa. 

Niin, menestysvuodet. Finaalivuoden jälkeen Oilers on päässyt pudotuspeleihin vain kerran. 

– Minun aikanani joukkue oli tiivis ja yhteisö terve. Muutoksia sen jälkeen on tullut paljon. Oilers on saanut varata lahjakkaita pelaajia, mutta rakentaminen tuntuu olevan edelleen kesken, Markkanen muotoilee. 

Koskinen saa ottaa sopimuskautensa aikana monta koppia, jos Oilers aikoo palata pudotuspeleihin. Oilersilla on Connor McDavid, mutta hänellä ei ole ympärillä riittävän hyviä tukijoukkoja. – Vaikka joukkue on paperilla hyvä, se ei riitä.

– Joukkueen rakentaminen on aikamoista taidetta. Vaikka joukkue on paperilla hyvä, se ei välttämättä riitä. 

Lue myös:

    Uusimmat