Tuore ennuste: Suomen väkiluku kääntyy laskuun 2034 – tämä luku jäisi korkeimmaksi väestömääräksi

Suomen väkiluku ylitti viikonloppuna 5 555 555 – väestöennusteen mukaan 6 miljoonan asukkaan raja ei ylity 1:32
Katso yllä oleva video: Suomen väkiluku saavutti tässä kuussa maagisen 5 555 555 luvun!

Tilastokeskus varoittaa, että syntyvyys ei ole Suomessa ikärakenteen kannalta riittävällä tasolla.

Tuoreimman väestöennusteensa pohjalta Tilastokeskus kertoo, että Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2034. Tuolloin Suomen väkiluku olisi 5,6 miljoonaa ihmistä.

Edellisen väestöennusteensa Tilastokeskus julkaisi kahta vuotta aiemmin. Siinä arvioitiin, että Suomen väkiluku lähtee laskuun vuonna 2031.

"Koronavuosi on yksi vuosi muiden vuosien joukossa"

Suomen väkiluku on kasvanut jo usean vuoden ajan pelkästään maahanmuuton varassa. Kuolleiden suomalaisten määrä ylitti syntyneiden määrän vuonna 2016.

Syntyvyys laski noin neljänneksellä 2010-luvun aikana. Lasku pysähtyi viime vuonna ensimmäistä kertaa yhdeksän vuoden jälkeen, mutta kuolleita oli silti lähes 10  000 enemmän kuin syntyneitä.

–  Koronavuosi on yksi vuosi muiden vuosien joukossa. Kun otetaan huomioon viimeisen viiden vuoden kehitys, sillä on oma pieni painoarvonsa, sanoo yliaktuaari Markus Rapo tiedotteessa.

Väkiluku alle nykytason 30 vuodessa

Tuore ennuste on linjassa aiempien arvioiden kanssa, jotka koskevat väestön keskittymistä, ikääntymistä ja vähentymistä.

Muutos Tilastokeskuksen aiemmista ennusteista on ollut nopea, sillä vielä 2015 se arvioi, että Suomen asukasluku kasvaa ainakin vuoteen 2060 saakka.

Tuoreen ennusteen mukaan Suomen väkiluku alittaa nykytason vuonna 2050 eli alle 30 vuodessa.

Tilastokeskuksen mukaan työikäisen väestön määrän pahin lasku on toistaiseksi ohi, mutta ikärakenne kärjistyy edelleen.

Syntyvyydestä on kannettu huolta, sillä väestön ikääntyessä hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen vaikeutuu.

Lisäksi väestö ei ennusteiden mukaan vähene tasaisesti kaikkialta Suomesta, vaan se keskittyy jo entuudestaan suurimmille kaupunkiseuduille.

Ennuste: Vain näissä kunnissa väkiluku kasvaisi vuonna 2040

Ennusteen mukaan vuonna 2040 väkiluku kasvaisi enää Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Ahvenanmaalla. Viime vuonna väkiluku kasvoi neljässä Manner-Suomen maakunnassa ja Ahvenanmaalla.

Tilastokeskuksen väestöennusteet ovat trendilaskelmia, eli ne pohjautuvat syntyvyyden, kuolevuuden ja muuttoliikkeen menneeseen kehitykseen.

Tilastokeskuksen mukaan ennusteen tehtävä on tarjota päättäjille mahdollisuus reagoida kehitykseen.

Lue myös:

    Uusimmat