Tuomari tylytti poliisin jengiasiantuntijaa Cannonball-jutussa

Keskusrikospoliisin jengiasiantuntijaa grillattiin parisen tuntia, kun Helsingin käräjäoikeudessa puitiin Cannonball MC:n jengirikossyytteitä.

Jengejä 90-luvulta saakka seurannut krp:n rikosylikonstaapeli Kimmo Kylmäkoski oli salissa syyttäjän asiantuntijatodistajana. Hän kertoi todistavansa vuosittain noin kolmessakymmenessä jengioikeudenkäynnissä.

Kylmäkoski kertoi yli kymmenellä paikkakunnalla toimivan Cannonballin olevan rikollisryhmä, jonka tavoitteena on tuottaa taloudellista hyötyä jäsenille.

Kylmäkoskea oli kuultu salissa jo reilu tunti, kun alkoi tapahtua.

Jengipykälä

Tiistaina Cannonball-jutussa puitiin jengisyytteitä. Lain mukaan rikollisjengin jäsenyys on jo sinänsä rikos, mutta syytteet ovat menestyneet aiemmissa jutuissa huonosti.

Puolustusten kanta on se, että jengiläiset tekevät - jos tekevät - rikoksia yksilöinä, ei ryhmänä.

Rikollisjengin jäsenyyttä voidaan käyttää myös muista rikoksista annettavien rangaistusten koventamisperusteena.

- Moottoripyöräjengien rooli Suomen huumausainekaupassa on erittäin suuri, Kylmäkoski totesi. - Miksi pitää liittyä vakavien rikosten tekemisen takia perustettuun jengiin, jos ei halua tehdä rikoksia?

Tuomarin yllättävät kysymykset

Aktiivista roolia muutenkin jutussa ottanut käräjäoikeuden puheenjohtaja Eero Nikkarinen huomautti tähän yllättäen, että syytteessä olevista reilusta paristakymmenestä Cannonball-jengiläisestä kolmasosalla ei ole lainkaan rikoksia ja vain muutamalla syytetyistä on taustalla huumejuttuja.

- Onko poliisilla jotain sellaista tietoa, joka ei tule oikeuksiin? puheenjohtaja ihmetteli.

- Meillä on valtavan paljon sitä tietoa, joka ei päädy esitutkintaan tai syyttäjälle. Tämän takia me puhumme järjestäytyneestä rikollisuudesta, Kylmäkoski vastasi.

Tuomari huomautti, että jengeillä on kerhotalo ja liiveissä tunnukset. - Resursseja kohdistetaan näihin jengeihin paljon. Mikä siinä on vaikeaa?

- Varmasti kohdistetaan paljon resursseja, Kylmäkoski sanoi ja totesi, että paljon jää juttuja paljastamatta. - On vanha klisee jäävuoren huipusta.

”Vaikea tutkia”

Kylmäkoski jatkoi viitaten vaikeuksiin saada asianomistajia ja todistajia kertomaan asioista.

- Väkivalta on osa koneistoa, joka sitä huumausainetta myy. Rikostutkinta on keskimääräistä vaikeampaa kun kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Puolustusasianajaja Mika Ylönen jatkoi hiostamista. 

- Poliisi on sitä mieltä, että tämä on rikollisryhmä, vaikka rikoksia ei ole?

- Me lähdemme liikkeelle pienemmällä kynnyksellä kuin syyttäjät, Kylmäkoski vastasi ja viittasi kolmeen lainvoimaiseen hovioikeuden päätökseen, jossa Cannonball on todettu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Näissä päätöksissä on kyse nimenomaan muiden rikosten tuomioiden koventamisesta.

Kylmäkoskelta tiukattiin seuraavaksi korkeimman oikeuden päätöksestä, jossa puolestaan on todettu, ettei Cannonballiin voi soveltaa kyseistä koventamisperustetta.

Kylmäkoski totesi, että KKO:n päätöksessä todetaan, ettei asiassa ole esitetty näyttöä jengin rikollisuudesta. - Se jää auki, poliisi sanoi.

Asianajaja Jaakko Tuutti risti kätensä rinnalle. - En pysty lisäkysymyksiin. Niin masentavaa.

Puheenjohtaja jatkaa

Grillaus jatkui asianajajien toimesta, kunnes puheenjohtaja kysyi taas: - Onko mahdollista, että jos ryhmä tekee rikokseen, niin joku jäsenistä ei siitä tiedä eikä saa hyötyä?

- On se mahdollista, Kylmäkoski totesi.

Poliisi kuitenkin viittasi muun muassa siihen, että rikoksella saatuja rahoja voidaan käyttää klubitaloon. Tähän puheenjohtaja huomautti, ettei tällaisesta ole esitetty salissa mitään näyttöä.

Puheenjohtaja Nikkarinen jatkoi: - Kun ryhmän jäsenet ovat olleet poliisin tarkkailussa, niin onko heidän elintasossaan havaittu muutoksia?

- Kyllä. Ajoneuvokaluston hintataso on noussut. Se ei näy niinkään asumisessa.

”Nimetkää rikos!”

Keskustelu turvasalissa kiihtyi.

Nyt syyttäjä Perttu Könönen puuttui puheeseen. - Entä jos on passiivinen henkilö, joka vain tekee vartiointitehtävät ja maksaa jäsenmaksut, niin edistääkö tämä ryhmän toimintaa?

- Jos väijyvuorot tehdään ja jäsenmaksut maksetaan, niin sillä edistetään rikosta.

Puolustusasianajaja Pekka Mansikkamäki vaati nyt Kylmäkoskea yksilöimään jonkun täsmällisen rikoksen, jota edistetään.

- Se on se rikos, joka siellä tehdään.

- Yksilöikää rikos. Nimetkää rikos ja päivämäärä. Nimetkää!

- En lähde nimeämään, Kylmäkoski lausui.

- Ette pysty. Kiitos.

Asiantuntijatodistajan kaksituntinen kuuleminen päättyi. Salin ulkopuolella Kylmäkoski totesi, että se on aina tällaista.

 

Lue myös:

    Uusimmat