Tunnettu formulakuski vaihtoi alaa – Jarno-viinit nyt myös Suomeen

Italialainen formulakuski Jarno Trulli vaihtoi bensankatkuiset kilparadat isoisänsä perinteitä kunnioittaen viininviljelyyn.

Italian Pescarasta kotoisin oleva Jarno Trulli ei ole tyypillinen italialainen. Jalkapallosta kiinnostunut ja etuajassa tapaamisiin saapuva Trulli on saanut etunimensä kuuluisan suomalaisen moottoripyöräilijän mukaan, ja mies sekoitettiinkin F1-uransa alkuaikoina suomalaiskuskeihin jopa Italian median toimesta. Nyt F1-kilparadat ovat kuitenkin Jarnolle taakse jäänyttä elämää ja italialaishurmuri viettää rauhallista perhe-elämää Sveitsin Luganossa.

Ihan toimettomaksi Trulli ei kuitenkaan ole jäänyt, vaan mies päätti jo kilpailu-uransa aikana lähteä mukaan viinibisnekseen. Nykyään Trullilla on yhdessä isänsä sekä viinialan ammattilaisen kanssa oma viinitila Italian Pescarassa. Yli kymmenvuotinen uurastus onkin jo tuottanut runsaasti hedelmää ja tänä päivänä Trullin viinitilan palkittuja viinejä myydään ympäri maailman. Viime viikonloppuna viinit rantautuivat vihdoin myös Suomeen ja niitä on saatavilla toistaiseksi ainakin Viking Linen valikoimista.

Isoisä innosti alalle

Trulli on kotoisin Italian Abruzzon alueelta, joka on erittäin kuuluisa viineistään. Alueelle tyypillisiä rypäleitä ovat muun muassa Montepulciano, Trebbiano d'Abruzzo, Malvasia, Cococciola sekä Pecorino. Abruzzossa sijaitsee myös Trullin vuodelta 1793 peräisin oleva viinitila Castorani.

– Minun isoisäni teki joskus viinejä ja se on syy, miksi päätimme ryhtyä isänikin kanssa viinibisnekseen 11 vuotta sitten. Se alkoi intohimosta, pienestä viinistä innostuneesta ryhmästä, jolla oli hyviä kokemuksia viinistä. Se oli meille kaikille kuitenkin uutta. Olemme edistyneet huimasti vuosien aikana. Ensimmäinen vuosikertamme tuli vuonna 2000 ja olemme edistyneet huimasti vuosien aikana. Nykyään tuotamme yli miljoona pulloa, jota myymme ympäri maailman, Trulli kertoi Suomen vierailunsa yhteydessä

Vuonna 2004 Castoraniin rakennettiin täysin uusi viinitila, joka sijoitettiin maan alle. Tässä 1000 neliöisessä kellarissa pyritään yhdistämään viinin tekemisen perinne modernin teknologian kanssa. Viinitilalla noudatetaan myös orgaanisia menetelmiä, eikä viljelyssä käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita.

– Valmistustavat ovat meillä hyvin vanhoja perinteitä kunnioittavia, Trulli painottaa.

Viininviljely ei ole Trullille mikään leikkimielinen harrastus ja siitä todisteena ovat erilaiset palkinnot, joita tilan eri viinit ovat onnistuneet nappaamaan.

– Viime vuonna meidät palkittiin arvostetussa italialaisessa Tre bicchieri gambero rosso -kilpailussa, joka on yksi tärkeimmistä viinialan palkinnoista Italiassa, Trulli kertoo ylpeänä.

Viinejä joka makuun

Castoranin viinitilalla valmistetaan niin puna-, valko-, rose- kuin kuohuviinejäkin. Viking Linen valikoimaan tiensä ovat löytäneet viisi punaviiniä, yksi roseviini, kaksi valkoviiniä sekä yksi kuohuviini.

Jarnon oma suosikki on tilan kuohuviini, Paparazzi Valdobbiadene Prosecco DOCG (13,90€), jonka maku on syvän kukkainen ja aavistuksen hedelmäinen.

Jarnolla on myös omat nimikkoviinit sekä punaisena että valkoisena vaihtoehtona: Jarno Rosso Colline Pescaresi (29,90€)sekä JarnoBianco Colline Pescaresi IGT (24,90€). Jarno Bianco on maultaan täyteläinen ja silkkinen ja siitä löytyy myös keltaisia hedelmiä, sitrusta, vaniljaa sekä mausteita. Jarno Rosso on puolestaan erittäin täyteläinen ja tanniineiltaan elegantti viini, jonka jälkimausta voi löytää säilöttyjä hedelmiä sekä tupakkaa.

Petra Kiiski/MTV3

Kuvat: Zach Stovall

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja