Tunnelma kiristyy: Kiina varoittaa vastatoimilla, jos USA jatkaa Aasian ja Tyynenmeren alueelle suuntautuvia ohjussuunnitelmiaan

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos Yhdysvallat jatkaa suunnitelmiaan ohjusten sijoittamisesta Aasian ja Tyynenmeren alueelle. Asiasta kertoi Kiinan ulkoministeriön edustaja, joka ei tarkentanut, minkälaisista vastatoimista mahdollisesti olisi kyse.

– Kiina ei seiso toimettomana ja on pakotettu ryhtymään vastatoimiin, jos Yhdysvallat sijoittaa keskimatkan ohjuksia tähän osaan maailmasta, Kiinan ulkoministeriön aseyksikön johtaja Fu Cong totesi.

Kiina myös kehottaa naapurimaitaan malttiin ja sanoo, että niiden ei pitäisi antaa Yhdysvaltojen sijoittaa keskimatkan ohjuksia alueelleen. Ulkoministeriön edustaja mainitsi nimeltä Australian, Japanin ja Etelä-Korean.

– Se ei palvelisi näiden maiden kansallista turvallisuutta.

Australia on jo ennättänyt ilmoittamaan, ettei sen maaperälle ole tulossa Yhdysvaltojen ohjuksia.

Historiallinen sopimus 80-luvulta

Kiinan tiukat kommentit tulevat vain päiviä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper totesi, että Yhdysvallat on nyt vapaa sijoittamaan aseita, kun se viime viikolla jätti virallisesti Venäjän kanssa solmitun INF-ohjussopimuksen.

Vuonna 1987 solmittua sopimusta on pidetty maailman asevalvonnan kulmakivenä, mutta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on suhtautunut siihen kriittisesti. Trumpin mukaan kahdenvälinen sopimus on antanut muille mailla, kuten Kiinalle, vapaat kädet kehittää omia pitkänmatkan ohjuksiaan.

Yhdysvaltain uuden puolustusministerin mukaan maan toiveissa on sijoittaa ohjuksia Aasian ja Tyynenmeren alueelle joidenkin kuukausien sisällä, mutta Esper myönsi, että prosessi voi viedä pidempään.

Asiantuntijoiden arvioin mukaan ohjukset sijoitettaisiin todennäköisesti Guamin saarelle, missä Yhdysvalloilla on jo sotilastukikohta. 

Lue myös:

    Uusimmat