Tulva: Sauna puolillaan vettä – "Eipä tarvitse vesiä kantaa"

Simo Kaukko ja Juho Oikarinen ovat jo kaivaneet huumorin esiin seuratessaan pahoin veden valtaan joutuneen mökkinsä kohtaloa. Mökin eristeet ovat kastuneet ja sauna on jo puoliksi veden alla.

– Ei tarvi ainakaan saunavettä kantaa, lohkaisee Simo Kaukko ja saa muilta mökkiläisiltä makeat naurut.

– Ei tosin näy enää kiuaskiviäkään, joten liekö tuo saunominen onnistuu, jatkaa Juho Oikarinen.

Eri arvioiden mukaan jo kymmeniä, jopa sata mökkiä on joutunut veden varaan Pudasjärvellä. Pelastuslaitos on kiertänyt suojaamassa taloja ja pumppaamassa vesiä, jotka uhkaavat omakotitaloja.

– Jos ei tänne olisi 1980-luvun alun suurtulvan jälkeen tehty tulvapengerryksiä, nyt olisi tosi paha tilanne, sanoo apulaispalopäällikkö Kari Kuosmanen Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta.

Vettä sataa edelleen, arvioiden mukaan vesi nousee lähipäivien aikana vielä parikymmentä senttiä. Sähkölaitoksen miehet saapuvat veneineen suojaamaan keskitintä, joka sijaitsee nyt järveksi muuttuneessa metsikössä.

– Se ei tietenkään voi jäädä veden varaan. Myös mökeillä on pitänyt suojata sähkökaappeja, sanoo Networks Pohjoinen Oy:n Juha Puhakka.

Vasta pari vuotta mökkinsä omistaneet Simo Kaukko ja Juho Oikarinen suhtautuvat mökkinsä kastumiseen tyynesti.

– Kyllä kai se pilalla on, kun eristeet ovat kastuneet. Mutta tämä on luonnonilmiö, jolle ei voi mitään, toteaa Juho Oikarinen.

– Nyt on ainakin kalastus helppoa! Viime elokuussa kun yritettiin katiskaa laittaa, se hädin tuskin peittyi veteen. Nyt saa portailta kalastaa, naureskelee Simo Kaukko.

– Vesi on nyt yli neljä metriä korkeammalla kuin silloin, sanoo Juho Oikarinen.

– Molemmat tuntevat tienoon jo lapsesta saakka, mutta tämä ei vielä ole suurin tulva.

– Kyllä vuoden 1982 tulva oli suurempi. Olin silloin pikkupoika ja silloin kuljettiin veneillä, muistelee Kaukko.


Lue myös:

    Uusimmat