Tulli tutkii: Virosta tuotiin 40 000 litraa pirtua – MTV:n tietojen mukaan yksi epäilty on lakimies

Tulli epäilee, että kolme henkilöä toi Virosta pirtua lähes 40 000 litraa ilman voimassa olevaa lupaa usean vuoden aikana.

Tulli on tutkinut asiaa törkeänä veropetoksena, törkeänä alkoholirikoksena ja salakuljetuksena liittyen luvattomaan denaturoimattoman alkoholin eli väkiviinan maahantuontiin ja edelleen välittämiseen. 

Tutkinnassa selvisi, että Lahden seudulle rekisteröity toiminimi hankki vuosina 2016–2021 Virosta pirtua lähes 40 000 litraa ilman voimassa olevaa lupaa. 

Toiminimi jätti ilmoittamatta ja tilittämättä Verohallinnolle valmisteveroja epäiltyyn verolliseen käyttöön päätyneestä väkiviinasta 1,6 miljoonan euron arvosta. Verohallinto on valmisteverotuksen osalta suorittanut toiminimeen verotarkastuksen.

Tutkittavassa rikoskokonaisuudessa oli kolme pääepäiltyä, joista yksi oli toiminimen haltijana oleva henkilö. MTV Uutisten tietojen mukaan yksi epäillyistä on Asianajajaliitosta aikoinaan petosrikosten takia erotettu lakimies.

Esitutkinnassa rikoksesta epäillyt esittivät väkiviinan päätyneen lasinpesunesteen raaka-aineeksi. Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että tätä väitettä tukemaan laadittiin muun muassa tekaistuja myyntilaskuja eri yhtiöille. Nämä yhtiöt ovat olleet rikoksesta epäiltyjen läheisyhtiöitä.

Tulli teki tutkinnassa tiivistä yhteistyötä Verohallinnon kanssa. Tutkintaan on hankittu kansallisesti muun muassa asiantuntijalausuntoja ja todisteita ulkomailta kansainvälisellä oikeusapumenettelyllä.

Jutun esitutkinta on valmistumassa ja se siirtyy syyteharkintaan kevään aikana.

Lue myös:

    Uusimmat