Mainos

Tulli piti rekisteriä kannabiksen siementen tilaajista

Tulli on pitänyt rekisteriä kannabiksen siementen tilaajista, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kannabiksen siementen tilaaminen on laillista, mutta kasvin kasvattaminen päihdetarkoitukseen on laitonta. Tulli ei voi siis pysäyttää siementilauksia niitä havaitessaan. Tätä porsaanreikää on valiteltu myös julkisuudessa.

Aivan neuvottomia tullissa ei ole kuitenkaan oltu. 2000-luvulla tullissa keksittiin perustaa erityinen kannabisrekisteri. Kun työntekijät havaitsivat lähetyksiä, joissa näytti olevan kannabiksen siemeniä, vastaanottajatiedot otettiin ylös. Tiedot kirjattiin tietokoneelle ja myöhemmin ne jaettiin poliisin kanssa.

Ajatuksena oli, että poliisi pääsee puuttumaan kasvin kasvatukseen myöhemmässä vaiheessa.

Rikostorjuntajohtaja: Lupaa ei edes tarvittu

45 minuuttia -ohjelmalle puhuneiden lähteiden mukaan rekisteri oli laaja ja sitä pidettiin pitkään. Samoin kerrotaan, että tietokoneella pidettävästä rekisteristä olisi luovuttu, kun sen luvattomuuteen havahduttiin.

Tullin rikostorjuntajohtajan Sami Rakshitin mukaan rekisteristä on luovuttu jo vuosia sitten. Hän kiistää, että siihen olisi puututtu luvattomuuden takia. Rakshitin mukaan rekisterillä ei ollut lupaa, koska sitä ei ole edes tarvittu. Tiedot olivat muutaman henkilön käytössä.

– Minulle annettujen tietojen mukaan kyseessä on ollut lyhytaikainen, työryhmäkäyttöön perustettu rekisteri. En tiedä sitä, miten pitkään tietoja on säilytetty eli onko kyse ollut työpäivästä, viikoista vai 30 päivästä.

Rakshit viittaa eduskunnan oikeusasiamiehen päätökseen vuosituhannen vaihteesta. Siinä todettiin, että yksittäisen virkamiehen tai työryhmän käytössä on saanut olla suunnitellun tullitarkastuksen kannalta kohdentavia tietoja, mutta niitä ei ole saanut säilyttää yli 30 päivää.

Vain kannabiksen siementen tilaajia?

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan tullissa tiedot siemenlähetysten vastaanottajista otetaan edelleen ylös ja toimitetaan muulla tavoin poliisille. Rakshit ei halua ottaa kommentoida asiaa.

Siementen havaitseminen perustuu niiden ulkonäköön. Onko mahdollista, että siemenrekisteriin olisi kirjattu myös muidenkin kuin kannabiksen siementen tilaajia?

– En osaa tuohon vastata. Täytyy luottaa siihen, että virkamiehet ovat tältäkin osalta ammattitaitoisia.

Aiheesta enemmän 45 minuuttia -ohjelmassa klo 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.