Mainos

Tulli pääsi vihdoin eroon Neuvostoliitosta tulleesta vaarallisesta metallista – makasi varastossa 20 vuotta

Entisestä Neuvostoliitosta lähtöisin oleva vaaralliseksi luokiteltu metallierä jäi Oulun tullin varastoihin 20 vuodeksi, koska saksalaista vastaanottajaa ei koskaan tavoitettu. Loppusijoituspaikka löytyi lopulta Aalto-yliopiston kontaktien avulla saksalaisyliopistosta, jonne erä vietiin tässä kuussa tutkimuskäyttöön kertoo Suomen Tulli.

Entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin oleva 50 kilon rubidium-alkalimetallin erä oli matkalla Saksaan vuonna 1997, mutta koska sen lähettäjää ja saksalaista vastaanottajaa ei koskaan tavoitettu, erä palautui Suomeen.

Kuljetusliike luovutti aineen Tullin haltuun, kuten tehdään tulliselvittämättömälle tavaralle. Oulun tullissa ainetta säilytettiin varastotiloissa, turvallisesti metallisäiliöissä puulaatikoiden sisällä.

Tulli mukaan säilytyksestä ei aiheutunut vaaraa, koska rubidium ei ole myrkyllistä tai radioaktiivista.

Tulli kertoo tiedotteessaan, että rubidium on muiden alkalimetallien tavoin hyvin reaktiivinen, ja muun muassa veden kanssa reagoidessaan se muodostaa vetyä.

–  Aineen hävittämiseksi Suomessa ei ollut sopivaa laitosta eikä erityisosaamista. Alussa oli epäselvää, kuuluiko aine säteilylain piiriin. Säteilyturvakeskuksen lausunnon mukaan aineen radioaktiivisuus on niin pieni, ettei siitä ollut vaaraa, tulli kertoo.

Vasta loppuvuodesta 2016 rubidiumille löydettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa loppusijoituspaikka saksalaisesta Marburgin yliopistosta, jonka epäorgaanisen kemian laitos ottaa aineen tutkimuskäyttöön. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.