Tulli: Nuuskan tuonti Suomeen on "räjähtänyt käsiin" – rikostutkintoja avataan lähes päivittäin, sanoo valvontajohtaja

Nuuskan laiton maahantuonti on räjähtänyt koronavuonna – näin siitä on tullut entistä ammattimaisempaa 2:30
Katso video: Nuuskan laiton maahantuonti on räjähtänyt koronavuonna – näin siitä on tullut entistä ammattimaisempaa.

Nikotiinipussien eli niin sanotun nikotiininuuskan takavarikot lisääntyivät viime vuoden aikana räjähdysmäisesti, käy ilmi Tullin takavarikkotilastoista. Kun vuonna 2019 Tulli teki yhteensä 19 nikotiinivalmistetakavarikkoa, viime vuonna yksin nikotiinipusseja koskevia takavarikoita oli yli 900. Tämän vuoden tietoja nikotiinivalmistetakavarikoista ei ole saatavilla.

–  Kun koronatilanne eskaloitui, näitä alettiin tilata postin välityksellä etenkin Ruotsista ja Baltian maista. Tuonti on räjähtänyt käsiin, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen STT:lle.

Takavarikkotilasto pitää sisällään ainoastaan tuotteet, joissa nikotiinia on annosta kohden yli neljä milligrammaa. Suomessa niiden ostaminen vaatii reseptin, ja reseptittä hankkiminen on lääkerikos. Alle neljämilligrammaisia saa tuoda vapaasti.

Sinkkonen sanoo, että periaate on, että jos raja ylittyy, alkaa esitutkinta.

–  Lähes päivittäin avataan rikosjuttu asian tiimoilta.

Tutkintoja on Sinkkosen mukaan yhtä lailla myyntiin tähtäävästä tuonnista kuin omaan käyttöön tarkoitetuista tilauksista. Tulli tekee syyttäjän kanssa tapauskohtaista harkintaa, mutta Sinkkonen ei kommentoi, kuinka pienistä määristä tutkintoja on aloitettu.

–  Emme voi kertoa mitään rajoja. Jos sanoisin esimerkiksi, että viisi purkkia voi tuoda, silloin ihmiset tilaavat sen neljä.

Lääkerikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään vuodeksi vankeuteen.

Perinteistä tupakkanuuskaa takavarikoitu ennätyksellisen paljon

Sinkkonen korostaa, että nikotiinipussit eivät ole nuuskaa, vaan kyse on markkinointikeinosta. Pussien nikotiinipitoisuus voi olla moninkertainen tupakkanuuskaan verrattuna.

Perinteinen tupakkanuuska sisältää 8–10 milligrammaa nikotiinia, vahvimmat merkit 22 tai jopa 42 milligrammaa. Tullin tapaamat nikotiinipussit ovat jopa 150-milligrammaisia. Hammaslääkärilehden mukaan Virossa myytävissä supervahvoissa nikotiinipusseissa on jopa 249 milligrammaa nikotiinia.

Tullin tietojen perusteella nikotiinipussien lisääntyneestä tuonnista huolimatta suomalaisille kelpaa yhä perinteinen nuuska.

–  Tämä ei suinkaan ole vähentänyt nuuskan takavarikkomääriä, vaan näyttää siltä, että tämä on tullut nuuskan lisäksi.

Vuosi 2020 oli nuuskan takavarikoissa ennätyksellisen vilkas. Silloin Suomessa takavarikoitiin yli 7  000 kiloa nuuskaa, kun vuonna 2019 määrä oli noin 5  000 kiloa.

Kasvu näyttää jatkuvan. Tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla nuuskaa takavarikoitiin peräti 5  900 kiloa.

–  Se on hirvittävän iso määrä. Reilu tuhat kiloa oltiin puolessa vuodessa jäljessä edellisestä kokonaisesta vuodesta.

Yhä harvempi ruotsalaismies nuuskaa, Suomessa ja Norjassa käyttö on lisääntynyt

Tietoa siitä, kuinka suuri osa suomalaisista käyttää niin sanottua nikotiininuuskaa, ei ole erikseen saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL). THL:n mukaan yleisesti nuuskan käyttö on lisääntynyt sekä miesten että naisten keskuudessa.

Kun 2000-luvun alussa 1–3 prosenttia suomalaismiehistä nuuskasi, vuonna 2020 osuus oli vajaat seitsemän prosenttia. Suomalaisnaisten kohdalla päivittäinen nuuskaaminen on yhä marginaalinen ilmiö. Varhaisin tieto on vuodelta 2018, jolloin 0,2 prosenttia naisista nuuskasi päivittäin. Viime vuonna osuus oli 0,6 prosenttia.

Suomen tavoin päivittäinen nuuskan käyttö on yleistynyt Norjassa. Norjalaismiehistä nuuskaa käytti vuosituhannen alussa päivittäin 6–10 prosenttia, ja viime vuonna osuus oli peräti 22. Norjalaisnaisten kohdalla luku oli vuosituhannen alussa 0–1 prosenttia, viime vuonna kahdeksan.

Ruotsissa miesten nuuskan käyttö on vähentynyt, mutta naisista yhä useampi nuuskaa. Miesten kohdalla luku oli vuonna 2000-luvun alussa 20–22 prosenttia ja viime vuonna enää 18. Vuonna 2004 kolme prosenttia ruotsalaisnaisista käytti nuuskaa, ja viime vuonna viisi prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat