Tulli ja tilasto ristiriidassa - alkoholin tuonnista eri käsitykset

Virosta Suomeen tuotavan alkoholin kokonaismäärä herättää epäilyjä. Tullin valvonnan ja havaintojen mukaan matkustajatuonti on selkeästi lisääntynyt, vaikka virallisen tilastoinnin muodostavan kyselytutkimuksen mukaan tuonti on pysynyt viime vuodet ennallaan.

Suomeen Virosta tuotava alkoholi tilastoidaan puhelintutkimusten perusteella. TNS Gallupin viikoittain 500 suomalaiselle toteuttama kysely osoittaa, että alkoholin tuonti Virosta oli suurimmillaan vuonna 2005. Vuoteen 2008 asti kokonaistuonti laski ja sen jälkeen määrä on pysynyt suurin piirtein ennallaan.

Tullin oman valvonnan mukaan tilanne on kuitenkin päinvastainen.

– Tullin tekemän valvonnan yhteydessä on tehty havaintoja, että alkoholin tuontimäärät olisivat viime aikoina olleet kasvussa. Oikeastaan jo viimeisen vuoden aikana, varsinkin nyt kevään ja kesän aikana, tullipäällikkö Maritta Haapasalmi Helsingin tullista kertoo.

Puhelinhaastatteluna tehtävän Suomen virallisen tuontitilaston tarkempi lajittelu kertoo, että panimotuotteiden eli oluen, siiderien ja long drink -juomien matkustajatuonti on vähentynyt vuodessa viitisen prosenttia. Helsingin tullissa havainnot ovat tässäkin päinvastaisia.

– Meidän havaintojen mukaan sieltä tuodaan erityisesti olutta, siideriä ja lonkeroita. Vähemmän on ollut kasvua sitten väkevien tuotteiden tuonnissa.

Gallup-tutkimus jakaa mielipiteitä

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen, Valtiovarainministeriön sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tilaama puhelintutkimuksen todenperäisyys jakaa mielipiteitä. THL:ssa sen luotettavuuteen uskotaan vankasti.

– Tiedustelemme ovatko käyneet ulkomailla, jos ovat, ovatko tuoneet alkoholia. Sen jälkeen kysymme mitä alkoholijuomia he ovat tuoneet, THL:n erikoistutkija Esa Österberg valottaa tutkimusta.

– Tätä tehdään normaaleilla gallup-menetelmillä. Otos 500 henkeä viikossa, 25 000 vuodessa on tarpeeksi suuri. Jos tähän tutkimukseen ei voida uskoa sen takia, että se on gallup-tutkimus, niin sitten on kyllä paras olla uskomatta mihinkään muuhunkaan gallup-tutkimukseen, Österberg jatkaa.

Suuri osa rahoittajista vetäytyi

Virallisen tilastoinnin muodostavaa puhelinhaastattelua rahoitti aiemmin yli kymmenen tahoa. Nykyisin tilaajina ovat siis THL:n ohella vain Valvira ja Valtiovarainministeriö.

– Se ei meidän mielestä ole uskottava. Emme halua olla rahoittamassa tutkimusta, joka ei anna oikeaa kuvaa maahantuonnista, vielä edellisvuonna tutkimuksen tilaajana olleen Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto perustelee.

Luodon mukaan tutkimusta tulisi kehittää siten, että se ottaisi enemmän huomioon muun muassa ammattimaiset pakettiautotuojat. Luoto muistuttaa myös, että laivayhtiöt ovat osanneet tuotteistaa alkoholin myynnin erittäin hyvin.

– Voit tilata netistä etukäteen ja saat tuotteet pakattuna autoon etukäteen. Me uskotaan, että se todellisuus on kyllä paljon suurempaa matkustajatuonnin osalta. Tämmöinen puhelinhaastattelu, jossa kysytään kuinka paljon toitte, ei anna sitä koko totuutta, Luoto perustelee.

Matkustajatuonnin osuus alkoholijuomien kokonaiskulutuksesta on tilastonkin mukaan jo noin 15 prosenttia. THL:n erikoistutkija Österbergin mukaan se vastaa noin 150 Alkon myymälän myyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat