Mainos

Tulli epäilee: Helsinkiläisyritys salakuljetti miljoonalastin kultaa Norjaan

Tulli epäilee helsinkiläisyritystä törkeästä kirjanpitorikoksesta, joka liittyy epäiltyyn kullan salakuljetukseen.

Tullin mukaan yritys osti useissa erissä belgialaiselta kultatukkurilta sijoituskultaa noin kymmenen miljoonan euron edestä. Kun kulta saapui Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle, lähdettiin sitä heti kuljettamaan henkilöautolla Ruotsiin matkustajalaivalla. Matkan aikana kultaa säilytettiin auton takaluukussa.

Ruotsissa kulta ajettiin lähelle Norjan rajaa, missä se luovutettiin vastaanottajille. Nämä veivät kullan Norjaan ilmoittamatta kullasta tullille.

Tullin mukaan kultaa kuljetettiin 21 kertaa yhteensä 255 kilon edestä. Jos kullasta olisi ilmoitettu Norjan tullille, olisi toiminta muuttunut tekijöiden kannalta tappiolliseksi verojen takia. Norjassa sijoituskullan arvonlisäveroprosentti on 25.

Suomessa sijoituskulta on lähtökohtaisesti arvonlisäverotonta. Tässä tapauksessa rikosta epäillään sen vuoksi, että helsinkiläisyhtiöllä ei ollut oikeutta vähentää arvonlisäverotuksessaan hankintoja, koska toiminta oli muun muassa petollista.

Petollinen toiminta on Verohallinnon mukaan aiheuttanut kaikkiaan yli 2,33 miljoonan euron verovahingon.

Tullin ja keskusrikospoliisin paljastaman rikoksen esitutkinta on loppusuoralla, ja se siirtyy syyteharkintaan tämän kevään aikana. Tutkinnan aikana kolmea henkilöä on kuultu rikoksesta epäiltyinä. Heistä kaksi on ollut tutkintavankeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.