Tuleeko uidessakin jo kuuma? Katso missä järvissä on tehty lämpöennätyksiä

Suomen ympäristökeskuksessa pitää kiirettä, kun hellejakson aiheuttamia uusia järvivesien lämpöennätyksiä kirjataan tilastoihin. Tähän mennessä pintavesien virallisia ennätyksiä on rikottu seitsemällä eri mittauspisteellä.

Täällä ennätykset ovat rikkoutuneet:

Saimaa, Lauritsala (lämpötila viikonloppuna 25)

Pielavesi, Säviä (lämpötila viikonloppuna 26,2)

Konnevesi, etelä (lämpötila tänään 23,7)

Pääjärvi, Karstula (lämpötila tänään 25,6)

Pesiöjärvi, Suomussalmi (lämpötila tänään 23,5)

Unari, Sodankylä (lämpötila tänään 21,9)

Ounasjärvi, Enontekiö (lämpötila tänään 19,6)

Lähde: Suomen ympäristökeskus, mittaukset tehty klo 8 aamulla.

Lämpimintä vesi on tällä hetkellä Päijänteellä Sysmän mittauspisteellä, jossa pintavesi on lämmennyt 26,4-asteiseksi. Mittauspisteen ennätys on kolmen kymmenyksen päässä.

Tätä lämpimämpääkin uimavettä Suomesta löytyy, sillä ympäristökeskuksen havainnointipisteet ovat verraten isoilla järvillä ja havainnot tehdään aamuisin kello kahdeksan.

 Järvivedet ovat yli 20-asteisia Oulun korkeudelle asti 

Järvivedet ovat nyt 1-6 astetta keskiarvoa lämpimämpiä, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).   

Oulun korkeudelle asti järvien lämpötilat ovat yli 20 astetta, kertoo Syken hydrologi Johanna Korhonen.  

Viime viikonloppuna kahdella Syken mittauspaikalla mitattiin ennätyslämpimiä vesiä. Saimaan Lauritsan mittauspisteellä vesi oli tasan 25 astetta lämmintä ja Pielavedellä 26,2 astetta. Lauritsan mittauspiste on ollut käytössä vuodesta 1916 ja Pielaveden vuodesta 1935.   

Kaikkien aikojen ennätyksen (28,8) rikkominen on Korhosen mukaan mahdollista, jos ensi viikon alussa tulee hellettä. Ukkosmyrskyt voivat kuitenkin viilentää veden lämpötiloja.  

– Nyt on ollut lämmintä ja tyyntä. Pintaveden lämpötila mitataan 20 senttimetrin syvyydestä. Ukkoskuuro voi sekoittaa vettä, jolloin vesi viilenee, Korhonen sanoo.

(STT)

– Nytkin Suomessa on varmasti monta pientä lampea, joissa ollaan yli 30 asteessa. Jos mittari näyttää näitä lukuja, se ei luultavasti näytä väärin, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Esko Kuusisto.

Virallisesti kaikkien aikojen lämpimin pintavesi, 28,8 astetta, on mitattu kesäkuun lopussa vuonna 1999 Jalantijärvellä eteläisellä Pirkanmaalla. Kuusisto ei usko, että tätä ennätystä hätyyteltäisiin ainakaan tällä viikolla.

– Sen sijaan esimerkiksi ensi viikon maanantaille on luvattu aivan tolkuttomia lämpötiloja. Jos ennusteet toteutuvat, ennätykset voivat rapista useilla mittauspisteillä, Kuusisto sanoo. 

Kuusiston mukaan "legendaarisia" lämpimän veden jaksoja on ollut muun muassa vuonna 2011 ja vuonna 2003. Vuonna 2003 lämpötilaennätyksiä rikottiin 13 mittauspisteellä.

– Pitää muistaa, että kun ennätyksiä parannetaan, niiden rikkominen on aina vaikeampaa. Siksi ei voi sanoa, että nyt päällä olevan hellejakson ennätysmäärä kalpenisi esimerkiksi vuodelle 2003.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja