Tukholman Globen ei ole enää maailman suurin pyöreä rakennus – tältä näyttää Las Vegasin yötä valaiseva valtava MSG Sphere

Lumoava näky! Tältä näyttää upouusi jättiareena Las Vegasin yövalossa – "maailman suurin pyöreä rakennus" 2:15
Lumoava näky! Tältä näyttää upouusi jättiareena Las Vegasin yövalossa – "maailman suurin pyöreä rakennus"

Suomalaisille tuttu Globen Tukholmassa ei ole enää maailman suurin korkea rakennus. Yli 110 metriä korkea ja liki 160 metriä leveä MSG Sphere avataan vasta syksyllä, mutta sen LED-pinnoitteinen ulkokuori herättää ihmetystä Las Vegasin yössä jo nyt.

Las Vegasiin valmistunut MSG Sphere -areenaa on tituleerattu maailman suurimmaksi pyöreäksi rakennukseksi. Mustanpuhuva rakennus muistuttaa päiväsaikaan avaruusalusta, mutta öisin sen 1,2 miljoonaa jääkiekon kokoista LED-valoa syttyvät, ja heijastavat liikkuvia kuvia. 

Ulkonäyttö valaistiin ensimmäisen kerran tiistaina 4. heinäkuuta, kun Yhdysvalloissa vietettiin itsenäisyyspäivää.

Spheren rakentaminen on maksanut 2,3 miljardia dollaria. Salissa voidaan järjestää myös esimerkiksi nyrkkeilyotteluita, mutta se on suunniteltu erityisesti musiikkia varten.

Spheren sisäosissa on maailman korkearesoluutioisin, katsojan ympäri kaartuva LED-näyttö. 75 metriä korkealle näytölle on CNN:n mukaan tarkoitus heijastaa esimerkiksi esityksiä tukevia animaatioita tai lähiotoksia esiintyjistä. 

Katsojan ympäri kaartuu näytön lisäksi myös yli 160 000 kaiutinta. Lisäksi sali on varustettu tuoleilla, joiden avulla voidaan tuottaa 4D-efektejä, kuten värinöitä, tuuli- tai jopa hajuefektejä. 

Sphere on 111 metriä korkea ja sen halkaisija on 157 metriä. Areenan istumapaikkakapasiteetti on noin 18 600. Spheren on määrä avautua 29. syyskuuta, jolloin U2-yhtye aloittaa areenassa joulukuun puoliväliin jatkuvan 25 konsertin sarjan.

Globen kakkoseksi

Aiemmin maailman suurimman pyöreän rakennuksen titteli kuului Tukholmassa sijaitsevalle Globenille, jonka virallinen nimi on Avicii Arena. Globenin korkeus on 85 metriä ja sen halkaisija on 110 metriä. Globenin yleisökapasiteetti konserteissa on noin 16 000 henkilöä.

MSG-yhtiö on suunnittelee rakentavansa Sphere-areenan myös Ison-Britannian pääkaupunkiin Lontooseen.

Katso, miltä MSG Sphere näyttää Las Vegasin yössä ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat