Tukes varoittaa: Sähkötarkastuksia tyrkytetään vilpillisin keinoin: "Ihmisiä jopa lähes peloteltu ja painostettu"

Näin meitä yritetään huijata joka suunnalta –"Pahimmassa tapauksessa tili tyhjenee" 10:16
Näin meitä yritetään huijata joka suunnalta – "Pahimmassa tapauksessa tili tyhjenee"

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) varoittaa tapauksista, joissa on tyrkytetty sähkötarkistuksia vilpillisin keinoin, erityisesti ikäihmisille.

Tukesin mukaan osa tarkastajina esiintyneistä henkilöistä ovat väittäneet olevansa Tukesin asialla tai ovat vedonneet lainsäädäntöön.

Sähkötarkastajina esiintyviä henkilöitä on ollut liikkeellä useilla paikkakunnilla ympäri Suomea.

– Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa, vaan sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta sähkötarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.

Tällaisia henkilöitä ei pidä uskoa ja tapauksista kannattaa ilmoittaa Tukesiin, tiedotteessa ohjeistetaan. Sähköalan ammattilaisten tiedot voi tarkastaa Tukesin rekisteristä

– Sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia, Huurinainen varoittaa. 

Vanha sähköasennus ei ole laiton

Tukes muistuttaa, etteivät vanhat sähköasennukset ole laittomia. Sähkösaneerauksia on markkinoitu tällä virheellisellä tiedolla, toisinaan hyvin aggressiiviseenkin sävyyn.

– Sähkötarkastuksen markkinointipuheluissa on ihmisiä jopa lähes peloteltu ja painostettu ottamaan ilmainen tarkastus kotiinsa, tiedotteessa kerrotaan.

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa tarkastuksen tekijä ei ole ollut sähköalan ammattilainen, ja tarkastus on jäänyt monesti vajavaiseksi. Useasti tarkastuksen tarkoituksena on ollut ainoastaan edistää sähkösaneerausten myyntiä. Iältään vanhoja asennuksia on väitetty perusteetta vaarallisiksi, ja painostettu ostamaan palveluja.

Huurinainen muistuttaa, että vanhoja sähkölaitteistoja ja -asennuksia ei tarvitse uusia, jos ne ovat kunnossa. Viat tulee aina korjauttaa ammattilaisella.

– Usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, "palaneen käry" sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua paikalle, Huurinainen ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat