Tuire Hämäläinen loi Baltasarin

Alussa oli vain vanha liiketila sekä halu tehdä jotain omaa sisustuksen alalla. Tarvittiin Tuire Hämäläisen innostumiskykyä, perusteellisuutta ja sitkeyttä luomaan tänä vuonna kaksikymmentävuotista taivaltaan juhliva Baltasar, lasiin erikoistunut sisustusliike. Lasitaiteilija ja suunnittelija Hämäläinen kertoo, että materiaalin valinta oli kuitenkin lähes sattuman kauppaa.

- 80-luvun alussa olin remontoimassa vanhaa helsinkiläistä myymälähuoneistoa, jonka olin hankkinut silloiselle piirustusalan yritykselleni. Huoneiston nurkkaan oli rakennettu viemäriputkien peitoksi suojakotelo, jonka päätimme koristella peilinpaloilla. Naarmuttaessani ajatuksissani peilin taustaa, paljastui hopeoinnin alta kirkas lasipinta. Jostain tuli mieleeni asettaa sille kohdalle pala punaista kartonkia. Silloin oivalsin koristellut peilin ja lasin mahdollisuudet sisustuksessa ja samalla minulle selvisi uuden yritykseni tuleva toiminta.

Aiemmin piirtäjänä toiminut Tuire alkoi opiskella kaikkea mahdollista lasialalta. Hänen ensimmäinen suunnittelemansa tuote oli peilin ja taulun risteytys, kehystetty ja eri työstömenetelmin valmistettu uudenlainen sisustuselementti, peilitaulu. 80-luvulla ei Suomessa ollut tapana koristella peilin pintaa, joten peilitaulut olivat jotain aivan uutta. Vähitellen Tuiren peilejä alettiin tilata niin yksityiskoteihin kuin julkisiin tiloihinkin. Eräs näkyvimmistä töistä on Helsingin Forumin ostoskeskuksen Elannon kahvilan marja-aihein koristellut peilitaulut.

Lasitaitelijalle riittää paljon opittavaa materiaalinsa työstämiseksi. Lasia voidaan kuvioida esimerkiksi hiekkapuhaltamalla, hiomalla, kaivertamalla, maalaamalla ja sulattamalla. Suomessa lasitaidetta ei olla hyödynnetty sisustuksessa yhtä paljon kuin perinteikkäissä Keski-Euroopan maissa. Tuiren kädenjälkeä voidaan kuitenkin nähdä Helsingissä mm. ravintola Saslikissa, jonka kaari-ikkunan runsas tiffanytyö ihastuttaa ohikulkijoita kadulle asti. Tuire on tehnyt myös Vanhan Polin upean jugendkivilinnan lyijylasityöt. Yleisradion TV-talon ravintolan sisustukseen ilmettä tuovat Tuiren taivuttamat ja maalaamat erikoisvalaisimet. Tampereen Hervannan kirkon kappelin alttaritaulu on sekin Tuiren suunnittelema Elämänpuu -niminen lasitaideteos. Lisäksi useat varustamot aina Singaporea myöten ovat tilanneet Baltasarin lasiteoksia laivoihinsa.

Muodokkaat ja muuntautuvat lasipöydät

Tätä nykyä Tuire toimii Baltasar-mallistonsa suunnittelijana ja aikaa itse käsityölle jää vähän. Lamavuosien iskiessä 90-luvun alussa vähenivät julkitilojen lasiprojektit ja Tuire keskittyi uniikkitöiden sijasta lasipöytä- ja tiffanyvalaisinmallistonsa kehittämiseen.

Baltasar toi suomalaiseen lasipöytätuotantoon takaisin muodot, joka oli unohdettu sitten 50-luvun päivien. Syntyi mm. Perhonen-lasipöytä, josta on tullut Baltasarin klassikko. Perinteisten pöytämuotojen lisäksi Baltasarilla on tarjolla epämuotoisia, pyöreitä ja ellipsinmuotoisia lasikansia. Pöydän pintaa voidaan koristella erilaisilla lasinkäsittelytekniikoilla ja lasilevyjen värit saattavat vaihdella. Myös pöytien jalkarakenteissa on paljon valinnanvaraa. Läpinäkyvien akryylisten jalkojen lisäksi valikoimissa on puisia, alumiinisia, messinkisiä ja kromattuja komponentteja, joita yhdistelemällä voidaan koota kutakin tilaajaa miellyttävä lopputulos.

Baltasarin lasipöytämallisto on tällä hetkellä Suomen laajin. Siihen kuuluvat sohva- ja sivupöytien lisäksi myös lasiset ruoka- ja kirjoituspöydät sekä tv- ja stereotasot. Tuiren lasipöytiä on hankittu kymmeniin Suomen suurlähetystöihin ja edustustoihin eri puolille maailmaa edustamaan maamme designia.

Nykyisin Tuirella on suunnittelussa apuna tietokone. Kun asiakas tilaa esimerkiksi lyijylasityötä ikkunaansa, saa hän suunnitteluvaiheessa nähtäväkseen useita tietokoneella piirrettyjä ja väritettyjä vaihtoehtoja. Nämä kuvat liitetään asiakkaan toimittamaan ikkunasta otettuun kuvaan, jotta nähtäisiin, miltä työ lopulta näyttää sille varatulla paikalla. Tuirelle on tullut vuosien myötä tutuksi suomalainen hillitty sisustusmaku. Baltasarin suosituin tiffanyvalaisin on yksinkertaisesti beigen pehmeitä sävyjä esilletuova varjostinmalli.

Sijaa koristeellisuudelle arkielämän keskellä

- En usko inspiraatioon enkä taiteen mystisyyteen luovasssa työssä, korostaa Tuire Hämäläinen suunnittelunsa peruslähtokohtia.

- Useimman ratkaisuni ovat puhtaasti käytännön sanelemia. Vierastan taiteilijoiden tapaa selitellä töitään, sillä jokainen työ on sitä, mitä katsoja siinä näkee. Uskon, että myös taiteilijan luova aspekti kehittyy taitojen karttumisen myötä. Ainakin oma luovuuden tuskani on hävinnyt näiden kahdenkymmenen vuoden kuluessa.

Silti Tuirea mietityttävät ne hetket juuri ennen nukahtamista, jolloin valveen ja unen välimaastossa mielen pinnalle piirtyvät selkeät kuvat aivan uusista tuotteista. Missä ovat nuo ideat aamulla, kun on aika käydä kohti omaa työhuonetta? Suunnittelupöydän äärellä ei ole aikaa inspiraation odottelulle, vaan silloin on tartuttava konkreettiseen ja löydettävä ne mahdollisuudet, mitä itse materiaali voi antaa.

Lasin uusiin mahdollisuuksiin kuuluu Baltasar-mallistoon syksyllä 2001 tulevat suihkutilojen lasiseinät. Aimemmin Hotel Kämpin Balance-clubin ikkunaseinän lasiteoksessa käytetty tekniikka valjastetaan nyt yleisempään käyttöön. Miksei suihkuseinäkin voi olla koristeellinen kuin taideteos! Ne pienet, ohikiitävät hetket, jotka paljastavat jotain estetiikan olemuksesta keskellä jokapäiväistä kodin elämää, ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin käynti galleriassa tai taidenäyttelyssä.

Rakentamisessa lasimateriaalin särkyvyyttä usein pelätään turhaan. Tuiren kokemuksen mukaan lasikalusteen rikkoutumiseen on suurimmissa osissa tapauksista syynä senkaltainen onnettomuus, joka olisi rikkonut minkä tahansa muunkin materiaaalin.

- Onneksi elämme Baltasarissa vielä siinä mittakaavassa, että olemme voineet rekisteröidä jokaisen pöytäoston viimeisen seitsemän vuoden ajalta. Näin voimme taata asiakkaalle sen, että uusien vastaavien komponenttien toimitus onnistuu vaivattomasti. Minulle on tärkeää, että tuotteidemme jälkihuoltokin toimii, painottaa Tuire.

Baltasarin verstaalla valmistuu nykyisin lasikalusteiden lisäksi erilaiset koristelasityöt ja kattoplafondivalaisimet. Tiffanyvalaisintuotanto on siirretty ulkomaille kapasiteettipulan vuoksi jo vuosia sitten. Tiffanytöiden valmistus on hidasta käsityötä ja joskus halutun lopputuloksen aikaansaaminen voi kestää vuosia.

Viime vuodet Tuire on panostanut myös Baltasarin internet-sivujen suunnitteluun. Tulevaisuudessa nettikauppa kiinnostaa mahdollisuutena laajentaa yrityksen tavoitettavuutta. Jo nyt Baltasarilla on kymmenittäin jälleenmyyjiä eri puolilla Suomea. Välillä Tuire käy Amerikassa katsomassa millaiset ovat lasityön mahdollisuudet kun rahaa sisustamiseen on käytettävissä suuren maailman malliin. Työruuhkansa keskellä Tuire vaalii visiotaan eläkepäivien seestyneestä käsityöläisyydestä.

- Sitten joskus, kun yritys pyörii jo omalla painollaan, alamme mieheni kanssa tehdä pienimuotoisia ja omaleimaisia taide-esineitä lasista. Päämääränä on paluu juurille, itse käsityön ja kokeellisuuden pariin. Näen jo sieluni silmillä uudet tuotteemme kauniisti pakattuna siisteissä riveissä kauppojen hyllyllä.

Eli odotettavissa on jotain sellaista yllätyksellisyyttä kuin Baltasarin alkutaipaleessakin oli, kun naarmuuntunut peilinpalanen paljasti ennenkokemattomia maailmoja.

Teksti: Maarit Piippo Kuvat: Baltasar

Baltasar Oy, Korkeavuorenkatu 7, Helsinki 09-6877050 e-mail myynti@baltasar.fi.

Lue myös:

    Uusimmat