Mainos

Tuhansien tonnien kaivostuotanto alkaa Lapissa – määriä pyritään nostamaan

Kanadalainen kaivosyhtiö First Quantum (FQ) aloittaa kaupallisen tuotantonsa vuoden kolmannella neljänneksellä Sodankylän Kevitsassa, jos kaikki sujuu niin kuin yhtiö on suunnitellut. Alun perin kaivosyhtiö yritti aloittaa tuotannon jo kuluneella neljänneksellä, mutta ylösajo kesti arvioitua pidempään.

Toukokuun loppupuoliskolla FQ sai prosessinsa läpi ensimmäiset erät nikkeliä, kuparia ja kultaa. Määrät olivat pieniä, mutta lupaavia. Täysillä toimivan kaivoksen uskotaan tuottavan 11 000 tonnia nikkeliä ja 20 000 tonnia kuparia vuodessa. Myös kultatuotantoa on, mutta se on vähäisempää.

First Quantum on jättänyt myös uuden ympäristönvaikutustenarvioinnin viranomaisten käsiteltäväksi, sillä kaivosyhtiö arvioi pystyvänsä nostamaan louhintamääriään nikkelin osalta 15 000 tonniin ja kuparin osalta jopa 30 000 tonniin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös päästöt nousevat alueen vesistöihin.

Yhtiöstä kerrotaan, että heillä on käytössään riippumaton näytteenottojärjestelmä, joka auttaa kontrolloimaan kaivoksen päästöjä viranomaisten asettamien raja-arvojen suhteen. First Quantum odottaa hyväksyttyä ympäristölupapäätöstä ensivuoden alkupuoliskolla.

Kaivosyhtiö työllistää Sodankylässä noin 200 henkilöä, ja siitä on kehittymässä kunnalle tärkeä työllistäjä ja veronmaksaja. Kaivoksen on arvioitu toimivan noin 20 vuotta. Yhtiö tutkii myös aktiivisesti muita alueen malmiesiintymiä, joista onkin saatu lupaavia tuloksia.

Kevitsan malmi kuljetetaan rekka-autoilla Oulun satamaan, josta se lastataan laivaan. Malmin määränpää on vielä hämärän peitossa, mutta neuvotteluja on käyty muun muassa Harjavallassa toimivan Norilsk Nickelsin kanssa.

Jos nikkeli vietäisiin Harjavaltaa, pitäisi tehtaaseen tehdä laajennuksia. Tällöin metalliteollisuuden työpaikat lisääntyisivät Suomessa.Kilpailiu jatkojalostuspaikasta on kuitenkin kovaa: jalostuspaikan määrää kilpailukykyinen hinta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.