Raportti: Venäjä on siirtänyt tuhansia ukrainalaislapsia aivopesuleireille – tutkijat paikansivat 43 leirin verkoston, jota organisoi Kreml

CNN: Venäjä on kaapannut tuhansia ukrainalaisialapsia leireille 0:45
Satelliittikuvamateriaalia Venäjältä: Näin leirit on levitetty ympäri Venäjää.

Yhdysvaltain ulkoministeriön Ukrainan sodan sotarikoksia tutkiva Conflict Observatory -ryhmä on julkaissut uuden raportin, josta käy ilmi karuja yksityiskohtia ukrainalaislasten kohtaloista.

Raportin mukaan Venäjä on vienyt tuhansia lapsia sodan riepottelemasta Ukrainasta, ja siirtänyt niitä järjestelmällisesti ympäri Venäjää erilaisille leireille. Conflict Observatoryn mukaan Venäjä on rakentanut lapsien käsittelemiseen laajan verkoston, jonka tarkoituksena on siirtää lapsia kauas kotimaastaan.

Tutkijoiden mukaan monet leireille viedyistä lapsista ovat saaneet vanhemmilta "suostumuksen" viedä lapset leireille joko viikoiksi tai päiviksi. Monissa tapauksissa tutkijat kuitenkin kyseenalaistavat vanhempien suostumuksen, kun ottaa huomioon olosuhteet. Lapsia ei ole myöskään palautettu sovittuna aikana, tai välttämättä ollenkaan.

– Olemme tunnistaneet kaksi leiriä, joissa lasten suunniteltu paluupäivä on viivästynyt viikkoja. Kahdella muulla leirillä lasten paluuta on lykätty "määrittelemättömäksi ajaksi", kertoo raporttia tekemässä ollut ihmisoikeustutkija Nathaniel Raymond.

Tutkijat kertovat, että satojen lapsien tilanne on leirille lähdettyään on täysin tuntematon. Tutkijat uskovat, että osaa lapsista on pidetty "orpoina", ja sijoitettu uusiin perheisiin Venäjälle.

– Pidän tätä raporttia jättimäisenä hälytysmerkkinä, kun puhutaan Ukrainan lapsista. Kaikki Venäjän hallituksen tasot ovat olleet mukana.

Aivopesuleirien tarkoitus opettaa lapsille venäläinen ajattelutapa

Raportin mukaan Venäjän on sodan alusta alkaen kuljettanut leireille yli 6 000 ukrainalaista lasta, joiden iät vaihtelevat kuukauden ikäisistä 17-vuotiaisiin.

Ryhmä tunnisti ainakin 43 erilaista venäläistä leiriä, joihin lapsia on kuljetettu. Leirejä sijaitsee aina Venäjän miehittämältä Krimiltä Venäjän Kaukoitään saakka.

– Osa paikoista on lähempänä Alaskaa kuin Moskovaa.

Raymondin mukaan lapsilta pyritään karistamaan kaikenlainen kotimaasta saatu kasvatus, ja vaihtamaan se venäläiseen ajattelutapaan.

– Leirien ensisijainen tarkoitus näyttäisi olevan poliittinen uudelleenkasvatus. Lapset näyttävät osallistuvan systemaattiseen uudelleenkasvatustoimintaan, Raymond kertoi.

Raportin mukaan lapsille ja nuorille opetetaan leireillä myös aseenkäyttöä sekä sotilasajoneuvojen käyttöä. Tutkijoila ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että lapsia olisi siirretty esimerkiksi sotimaan Venäjän riveihin.

Katso yläpuolelta löytyvältä videomateriaalilta satelliittikuvia leireistä sekä niiden sijainneista.

"Venäjä yrittää tukahduttaa Ukrainan identiteetin, historian ja kulttuurin"

 Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Pricen mukaan verkosto kertoo siitä, että Venäjä yrittää tukahduttaa Ukrainan identiteetin, historian ja kulttuurin.

– Putinin sodan tuhoisat vaikutukset Ukrainan lapsiin tulevat tuntumaan sukupolvien ajan. Yhdysvallat seisoo Ukrainan rinnalla ja vaatii vastuuta Venäjän kauhistuttaviin väärinkäytöksiin, Price sanoo.

Venäjä reagoi raporttiin ja ulkoministeriön kommentteihin kärkkäästi. Washingtonin suurlähetystön mukaan Venäjä pyrkii leireille takaamaan lasten hengen ja hyvinvoinnin.

– Venäjän on ottanut vastaan lapsia, jotka ovat joutuneet pakenemaan perheineen Ukrainan pommitusten ja julmuuksien takia, kuului suurlähetystön lausunto viestipalvelu Telegramissa.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat