Venäjä on pakkosiirtänyt siviilejä rajan toiselle puolen – suodatusleirit päättävät ukrainalaisten kohtalon: "Kremlissä haetaan työkaluja neuvostoajalta"

Venäjä on pakkosiirtänyt tuhansia ukrainalaisia Venäjälle. Mitä tiedetään heidän oloistaan ja mitä Putin tavoittelee pakkosiirroilla? 8:54
Onko ukrainalaisten mahdollista palata kotimaahansa pakkosiirtojen jälkeen, entä voivatko kansainväliset toimijat puuttua tilanteeseen mitenkään? Katso koko Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin haastattelu yllä olevalta videolta!

Merkittävä joukko ukrainalaisia on joutunut jättämään kotinsa vastentahtoisesti. Osa miehitetyillä alueilla asuneista on lähtenyt omatoimisesti muualle, toisten kohtalo taas on selvinnyt venäläisillä suodatusleireillä. 

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen tuhansia ukrainalaisia on siirtynyt Venäjän puolelle joko vapaaehtoisesti tai Venäjän pakkosiirtäminä.

Väestönsiirrot miehitetyiltä alueilta ovat kansainvälisen lain vastaisia, mutta raporttien mukaan pakkosiirtämistä Venäjän miehittämiltä alueilta on tapahtunut.

Esimerkiksi YK:n Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield on arvioinut, että jopa 1,6 miljoonaa ukrainalaista olisi joutunut tällaisten toimien kohteiksi.

Venäjä itse on kiistänyt väitteet jyrkästi, mutta Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith uskoo, että pakkosiirtoja on tapahtunut eikä vaihtoehtoja ukrainalaisille ole juuri annettu.  

– Osan kohdalla on varmasti ollut sitä sodan tuomaa kauhua: talo on hajonnut pommituksissa tai ei ole ollut muuta paikkaa minne mennä. Iso osa on kuitenkin selkeästi ollut niin, että vaihtoehtoa heille ei ole annettu venäläisten puolelta ja pitkälti näitä siirtoja on olleet myös sotilaat valvomassa, Smith toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Suodatusleireillä erotellaan, ketkä siirretään Venäjälle

Ennen pakkosiirtoa Venäjälle ukrainalaisten on kerrottu joutuvan venäläisten pitämille niin kutsutuille suodatusleireille.

Tämän prosessin tarkoituksena on suodattaa pois henkilöt, joiden uskotaan taistelleen Ukrainan armeijassa tai kannattavan Ukrainaa sodassa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Suodatusleireillä erotellaan mahdolliset siirtolaiset Venäjälle ja yritetään poistaa joukosta ne, joiden uskotaan olevan vihollisen leirissä. Tällaisten vihollisen joukkoon kuuluvien määränpää on usein vankiloissa tai vankileireillä. On kuultu myös raportteja valeteloituksista ja vahvistamattomia väitteitä vihollisiksi luokiteltujen teloituksista, toteaa Venäjän rangaistuslaitoksiin perehtynyt professori Judith Pallot Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Suodatusleirien kautta turvallisuuspalvelun hyväksymät ukrainalaiset jatkavat matkaansa Venäjälle. Määränpäähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko tulijalla sukulaisia maassa.

Suurimman osan kohdalla näin ei ole, joten heidän matkansa jatkuu vastaanottokeskuksiin.

– Suodatusprosessi on oikeastaan hyvin sukupuolittunut. Yleensä miehet erotetaan suodatusvaiheessa, sillä he ovat todennäköisemmin palvelleet Ukrainan armeijassa. Pääasiassa naiset, lapset ja vanhukset jatkavat matkaansa, Pallot toteaa.

Suodatusleirillä erotellaan, ketkä siirretään Venäjälle - professori kertoo, miten erottelu tapahtuu 2:35
Minkälaista painostusta ukrainalaiset kokevat venäläisissä vastaanottokeskuksissa? Katso videolta koko professori Judith Pallotin haastattelu. 

Oppia otettu Neuvostoajoista

Suodatusleirit eivät ole Venäjälle mitään uusia toimia.

Venäjä käytti samanlaisia keinoja jo Josif Stalinin valtakaudella toisen maailmansodan lopussa sekä kahdessa Tšetšenian sodassa vuosien 1994 ja 2009 välillä.

– Vaikuttaisi, että Kremlissä haetaan työkaluja Neuvostoajalta. Pakkosiirrot, suodatusleirit, vankileirit, kansalaisuuden antaminen – ne ovat kaikki sellaisia asioita, jotka tulevat Neuvostoliiton ajalta mieleen. Vaikuttaa siltä, että tämä on ihan selkeästi politiikka, joka heillä on, Hybridiosaamiskeskuksen Smith toteaa.

Smith kuitenkin arvioi, ettei Venäjällä ole ehkä tällä kertaa ollut aivan tarkkaa suunnitelmaa miehitettyjen alueiden jatkosta.

– Vaikuttaa siltä, että Venäjällä ei ole ollut suunnitelmaa sille, mitä tehdä, kun alueet on miehitetty. On aika haasteellista pitää itseänsä siellä alueella, jolloin yritetään hajottaa erityisesti sitä osaa, joka on venäläisiä vastaan.

Onko ukrainalaisten mahdollista palata kotimaahansa pakkosiirtojen jälkeen, entä voivatko kansainväliset toimijat puuttua tilanteeseen mitenkään? Katso koko Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat