Venäjä aikoo palauttaa ukrainalaislapsia kotimaahansa

Yksitoista ukrainalaislasta oli tänään lähdössä kotimaahansa Venäjältä.

Lasten palautuksessa välittäjänä on toiminut Qatar.

Lapset ovat 2–16-vuotiaita, ja he ovat olleet ennen matkaa Qatarin suurlähetystössä. Matka kulkee Valko-Venäjän kautta Luoteis-Ukrainaan, jonne heidän odotetaan saapuvan huomenna. 

Ukraina on syyttänyt Venäjää siitä, että se erottaa lapsia perheistään ja siirtää näitä Venäjän hallussa olevilta ukrainalaisalueilta Venäjälle aivopesua varten. 

Venäjä puolestaan sanoo tekevänsä siirtoja lasten turvallisuuden takia.

Qatarin välitystoiminnan tuloksena Ukrainaan on palautettu Venäjän mukaan 59 lasta.

Lasten palauttamisesta kertoi lapsiasianvaltuutettu Maria Lvova-Belova, josta kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen. Lvova-Belovaa syytetään sotarikoksista Ukrainassa koskien lasten laitonta karkottamista ja siirtämistä miehitetyiltä alueilta Venäjälle. 

Yli 20 000 ihmisen kohtalo tutkinnassa

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ilmoitti maanantaina, että se yrittää selvittää, mitä on tapahtunut niille 23 000 ihmiselle, jotka ovat kadonneet kaaoksessa, jonka aiheutti Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan lähes kaksi vuotta sitten.

ICRC sanoi pyrkivänsä selvittämään, ovatko he joutuneet vangiksi, kuolleet tai kadottaneet yhteyden paettuaan kodeistaan.

Pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen ICRC perusti erityisen toimiston, jonka tehtävänä on etsiä kateissa olevia konfliktin kummallakin puolella.

– On tuskallista, jos ei tiedä mitä omaiselle on tapahtunut. Tämä on traagista todellisuutta kymmenille tuhansille perheille, jotka elävät jatkuvassa tuskassa, sanoi toimiston päällikkö Dusan Vujasanin lausunnossaan.

– Perheillä on oikeus tietää, mitä heidän omaisilleen on tapahtunut, ja jos mahdollista, vaihtaa viestejä heidän kanssaan, hän lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat