Tuhannet tutkijat varoittavat: Euroopan on suojeltava vesistöjään – kansainvälisesti makeiden vesien populaatiot pudonneet yli 80 prosenttia

Yli 5 500 tutkijaa varoittaa, että Euroopan makeat vedet ovat uhattuna, ja niiden suojelemiseksi tarvitaan lisää toimia, kertoo uutistoimisto Reuters

Tutkijoiden avoimessa kirjeessä EU:n ympäristökeskukselle (EEA) sanotaan, että kaksi kolmasosaa Euroopan makeista vesistöistä on epäterveitä.

YK:n perustaman hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus- ja ekosysteemipalvelupaneelin (IPBES) mukaan yli miljoona lajia ympäri maailman on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmisen aiheuttaman ilmastotuhon vuoksi.

Makeiden vesien lajistot ovat erityisessä vaarassa: niiden lajipopulaatiot ovat keskimäärin pudonneet 83 prosenttia viime vuosikymmeninä.

Vesi on elintärkeä resurssi

Vesi on myös elintärkeä resurssi, josta on tulossa yhä arvokkaampi. Ilmaston lämpeneminen asettaa paineita vedenlähteille, joiden pitäisi riittää yli puolelle miljardille eurooppalaiselle.

EU:n ympäristökeskus on aikaisemmin kertonut, että lähes puolet Välimeren rannan maiden asukkaista kärsivät kuivuudesta viime vuosien aikana.

EU:lla on ollut olemassa makeiden vesien suojeluohjelma vuodesta 2000, mutta käytännössä sitä ei ole juurikaan toteutettu.

Uusi komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen on kertonut hänen "Euroopan vihreästä diilistä" (European Green Deal), joka tekisi Euroopasta ensimmäisen hiilineutraalin maanosan vuoteen 2050 mennessä ja suojelevan myös luonnon monimuotoisuutta.

Tutkijat kirjoittivat kirjeessään, ettei vaikuttavaa ympäristöohjelmaa voi tehdä ilman, että makeiden vesien ekosysteemit ovat sen keskiössä.  

Lue myös:

    Uusimmat