Tuhannet protestoivat Ruotsin Koraanin polttoa Pakistanissa

Irakissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin Koraani moskeijan ulkopuolella 0:18
Irakissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin Koraani moskeijan ulkopuolella.

Aiemmin tällä viikolla Pakistanin pääministeri vaati maanlaajuisia mielenosoituksia polttoa vastaan.

Tuhannet ihmiset protestoivat perjantaina eri puolilla Pakistania tuomitakseen Koraanin polton Ruotsissa.

Pakistanin suurimmassa kaupungissa Karachissa marssi 3 000 ääri-islamilaisen TLP-puolueen tukijaa, joista jotkut löivät Ruotsin lippuihin peitettyjä hahmoja. Toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa järjestettiin kymmenkunta mielenosoitusta, joista yhdessä marssi noin 5 000 TLP:n kannattajaa. Ruotsin lippuja poltettiin protesteissa ympäri maata.

Koraanissa menee rajamme, sadat mielenosoittajat huusivat Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa. Mielenosoittajat vaativat kylteissään Ruotsin suurlähettilään karkottamista ja diplomaattisten suhteiden katkaisemista Ruotsin ja Pakistanin välillä. Jotkut tallasivat muokattuja Ruotsin lippuja, joissa luki #Boycott Sweden ja joissa oli yliviivattu Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kuva.

Ruotsille vaaditaan seurauksia

Papit ja imaamit moskeijoissa eri puolilla maata tuomitsivat polton perjantain saarnoissaan.

– Koko islamilaisen maailman pitäisi katkaista diplomaattiset suhteet Ruotsiin ja painostaa Ruotsia taloudellisesti boikotoimalla sen tuotteita, Maulana Sheikh Tahir sanoi saarnassaan moskeijassa Islamabadissa.

Aiemmin tällä viikolla Pakistanin pääministeri Shehbaz Sharif vaati maanlaajuisia mielenosoituksia polttoa vastaan ja julisti perjantain "päiväksi puolustaa Koraanin pyhyyttä". Loukkaukset islamia kohtaan ovat provosoivia aiheita Pakistanissa, jonka väestöstä enemmistö on muslimeita ja jonka johtajat ovat säännöllisin väliajoin ilmaisseet huolensa islamofobian kasvusta maailmalla.

Poltto osui samaan aikaan juhlapyhän kanssa

Irakilaistaustainen mies poltti Koraanin viime viikon keskiviikkona Tukholmassa moskeijan edessä. Koraanin poltto osui samaan aikaan muslimien Id al-Adha -juhlan alkamisen ja Mekkaan tehtävän vuotuisen pyhiinvaelluksen päättymisen kanssa.

Islamilainen maailma on tuominnut polton laajalti. Esimerkiksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan arvosteli tapausta kovasanaisesti. Lisäksi islamilainen yhteistyöjärjestö OIC kehotti 57:ää jäsenmaataan ryhtymään toimiin Koraanin häpäisemistä vastaan. Muun muassa Kuwait, Marokko, Irak ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat kutsuneet Ruotsin suurlähettilään puhutteluun tapauksen takia.

Sittemmin Ruotsin hallitus on tuominnut jyrkästi Koraanin polttamisen.

Lue myös:

    Uusimmat