Mainos

Tuhannet osoittavat mieltään Hongkongissa – kirjakauppiaat yhä tavoittamatta

1:26

Tuhannet ovat marssineet läpi Hongkongin keskustan kirjakauppiaiden vapauttamisen puolesta.

Lokakuusta lähtien yhteensä viisi Mighty Current -nimisen kirjakustantamon työntekijää on kadonnut. Viimeiseksi katosi 65-vuotias Lee Bo viime viikolla. 

Pieni kustantamo tunnetaan erityisesti kiinan kielisiestä kommunistista puoluetta kritisoivasta kirjallisuudesta. Kirjakauppiaiden pelätään olevan vangittuina manner-Kiinassa. 

Teolla Kiina pyrkisi hiljentämään maan hallintoa kritisoivia ääniä ja rikkomaan Hongkongin hallinnon perusperiaatteita. Hongkong toimii ”yksi maa, kaksi järjestelmää”-perusteella. Se on Kiinan erityishallintoalue, jolla on oma poliittinen järjestelmänsä.

Mielenosoitukseen osallistuneet vaativat Pekingiä pitäytymään Hongkongin itsehallinnossa ja vaativat, että Kiinan viranomaiset selittävät tapahtuneen.

– Ei poliittisille kidnappauksille! Missä he ovat? joukko huusi AFP:n mukaan.

– Yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate on tuhoutunut.

Kahdella kadonneista on myös EU-maan kansalaisuus. EU on ilmoittanut olevansa tapauksesta äärimmäisen huolestunut. 

Pienemmät mielenosoitukset ovat Hongkongissa melko tavallisia. Viime vuonna kymmenet tuhannet hongkongilaiset kuitenkin osoittivat mieltään poikkeuksellisen pitkässä protestissa, jossa paikallinen poliisi käytti voimatoimia mielenosoitusten hajauttamiseksi. Massamielenosoituksista huolimatta Kiina ei suostunut vetämään pois tekemiään tiukennuksia Hongkongin hallintojohtajavaaleihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.