Mainos

TT: Sähkön kulutus kasvaa ennakoitua enemmän

Sähkön kulutus kasvaa reilusti enemmän kuin kansallisessa ilmastostrategiassa on oletettu, arvioi TT:n osastopäällikkö Pertti Salminen.

TT:n Torniossa järjestämässä energiaseminaarissa puhunut osastopäällikkö Pertti Salminen sanoo, että sähkön kulutus kasvaa ja hän perusteli arviotaan sillä, että kaikki kolme energiavaltaista toimialaa kemianteollisuus, metallinjalostus ja metsäteollisuus kasvavat oletettua nopeammin.

-Jo tiedossa olevat investoinnit ja normaalit tuotannon kehittämistoimet nostavat kyseisten toimialojen jalostusarvoa tuntuvasti nopeammin kuin valtioneuvosto ennakoi pari vuotta sitten, Salminen sanoi. -Selvää on, että ilmastostrategian kasvuarviot tulevat ylittymään olennaisesti, hän jatkoi. Salminen vetosi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan maaliskuussa valmistuneeseen arvioon, jonka mukaan sähkön tarve nousee yli 95 terawattitunnin vuonna 2010. Ilmastostrategiassa sähkön tarpeeksi ennustetaan 88-90 terawattituntia.

-Ilmastostrategian selkeä puute onkin, että siinä ei mitenkään varauduta suurempaan talouskasvuun ja sen myötä suurempaan sähkön tarpeeseen, Salminen arvosteli. Hänen mukaansa vaihtoehtojen puuttuessa sähkön lisätarve tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, mikä nostaa hiilidioksidipäästömme useita miljoonia tonneja yli tavoitetason. Viime vuoden päästöjen noin 5 miljoonan tonnin kasvu antoi tästä kouriintuntuvan varoituksen. Jos ydinvoimapäätös on kielteinen, vaihtoehtoina ovat vain päästötavoitteiden selvä ylitys tai heikko talouskasvu ja työllisyyden heikkeneminen, Salminen varoitti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.