TT esittää maltillisia korotuksia

TT tavoittelee tupo-neuvotteluissa kaksivuotista sopimusta, johon sisältyy maltilliset palkankorotukset ja tuloverotuksen alentaminen siten, että kevennysten painopiste osuisi vuosille 1998-99. TT kannattaa tuloverotuksen alentamista kauttaaltaan. Sen sijaan TT ei tue palkansaajajärjestöjen vaatimaa ansiokehityslauseketta. Samoin indeksiehdosta pitäisi TT:n mielestä luopua.

-Kun on siirrytty toivottavasti täysin uudenlaiseen taloudelliseen ilmapiiriin, niin pitäisi päästä pois tällaisista varmuuden vuoksi itseämme holhoavista lausekkeista, sanoo TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri.

Työajan yleiseen lyhentämiseen ei ole TT:n mielestä mahdollisuuksia. Sen sijaan monipuolisia työaikoja ja osa-aikatyötä pitäisi lisätä.

"Pienyrityksissä ei tarvita luottamusmiesjärjestelmää"

TT:n mielestä pienissä yrityksissä ei tarvita pakollista luottamusmiesjärjestelmää. TT:n mukaan kaikissa yrityksissä ei ole valittu luottamusmiestä, koska työntekijät eivät pidä sitä tarpeellisena.

Kahrin mukaan TT ei pyri lykkäämään tupo-neuvotteluja. Keskusjärjestöt ovat sopineet selvittävänsä marraskuussa, miten ansiot ovat kehittyneet eri aloilla nykyisen sopimuskauden aikana.
-Parhaassa tapauksessa sopimus voidaan tehdä marraskuun lopussa. Emme väitä olevamme innokkaita siihen, koska se toisi uudet palkankorotukset kaksi kuukautta aikaisemmin, Kahri sanoo.

Kahri sanoo, että tupo-neuvottelut eivät ole ainoa tapa tehdä sopimusratkaisuja. Hän muistuttaa, että sopimusratkaisuja on usein tehty liittolähtöisesti.

Paperiliitto tupon esteenä

Teollisuuden ja Työnantajien keskusliitto katsoo, että Paperiliitto on tupon esteenä. TT:n mielestä Paperiliiton suhtautuminen ulkopuolisen työvoiman käyttöön haittaa keskitetyn tuloratkaisun syntymistä.

Nuoret ovat TT:n tutkimuksen mukaan valmiimpia sopimaan työehdoista paikallisesti kuin muut. TT on teettänyt Taloustutkimuksella kyselyn, jonka mukaan jopa 90 prosenttia nuorista olisi valmis sopimaan työehdoistaan omalla työpaikallaan. Kaikista kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia oli valmis sopimaan työajan pituudesta paikallisesti.

TT:n kysely tehtiin elokuun alussa. Siihen vastasi 1 200 työssäkäyvää, yrittäjää tai työtöntä vastaajaa.


Lue myös:

    Uusimmat