Mainos

Tshernobyl säteilee edelleen luonnossa

Pistokokeen tulokset osoittavat Tsernobylin onnettomuuden jälkeisen laskeuman vaikutusten näkyvän luonnossa edelleen, kirjoittaa Aamulehti.

Tshernobyl, voimala

Suomalaisissa marjoissa, sienissä ja hirvenlihassa on edelleen melko paljon radioaktiivista cesiumia, joka on peräisin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

Säteilyturvakeskuksen laboratorioon lähetetyistä näytteistä eniten cesiumia löytyi rouskuista. Pitoisuus oli niin suuri, että se ylitti Euroopan unionin suositukset myytäville luonnontuotteille. Syöntikieltoa näytteille ei kuitenkaan tullut.

Aamulehden teettämän pistokokeen tulokset osoittavat, että vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeisen laskeuman vaikutukset näkyvät luonnontuotteissa edelleen, lehti kirjoittaa. Näytteet kerättiin Orivedeltä, joka kuuluu eniten Tshernobylin laskeumaa saaneisiin alueisiin.

- Yksittäisten elintarvikkeiden pitoisuudet eivät ole niin ratkaisevia kuin se, miten suuren säteilyannoksen saa koko ruoastaan. Jos syö hyvin paljon luonnontuotteita, voi miettiä valintojaan, STUK:n Ekologia ja elintarvikkeet -laboratorion johtaja Riitta Hänninen neuvoo.

Hännisen mielestä radioaktiivisten tuotteiden käyttöä voi säännöstellä esimerkiksi syömällä niitä kerran viikossa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 07.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.