TS: Suomeen voidaan tuoda jopa tuhansia filippiiniläishoitajia

Turkulainen terveydenhuoltoalan henkilöstöpalvelu Mediradix kouluttaa parhaillaan yli 200:ta filippiiniläistä sairaanhoitajaa, kertoo Turun Sanomat.

Yrityksen toimitusjohtaja Ralf Hjort arvioi, että tulevina vuosina Suomen hoitajapula kasvattaa koulutustarpeen moninkertaiseksi.

– En yllättyisi, vaikka Suomeen tulisi tulevaisuudessa tuhansia hoitajia Filippiineiltä. Maassa on hyvä koulutustaso.

Sosiaali- ja terveysalalle on ennustetu kovaa hoitajapulaa. Suomessa suurimpia haasteita ovat jo nyt eläköityminen ja terveydenhuollon ammattilaisten siirtyminen muihin töihin. Euroopassa noin 14 prosenttia jää vaille tarvitsemaansa hoitoa 2020 mennessä.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) selvityksen mukaan yli 14 prosenttia koulutetuista lähihoitajista on löytänyt töitä oman alansa ulkopuolelta.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö (Tehy) on kehityksestä huolissaan.

– Koulutettua työvoimaa on paljon kauppojen kassoilla ja tehtaissa. Koulutuspaikkojen lisääminen ja ulkomainen työvoima eivät voi olla ainoita ratkaisuja, jos työntekijöitä samaan aikaan menetetään, toteaa Tehyn työvoimapoliittinen asiamies Mervi Flinkman.

Ulkomaista rekrytointia ei vastusteta

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola sanoo MTV3 Uutisille, että niin sanottuja tuontihoitajia ei vastusteta.

– Se tulee kuitenkin kalliiksi, kun täytyy kouluttaa. Tuontihoitajilla ei ratkaista tulevaisuuden työvoimapulaa, Laitinen-Pesola sanoo.

Hänen mielestään työnantajien pitäisikin parantaa työehtoja ja olosuhteita siten, että alalta lähteneet koulutetut henkilöt saataisiin houkuteltua takaisin.

– Suomessa on 10 000 sairaanhoitajaa ja 30 000 lähihoitajaa poissa oman alan töistä. Nämä tekijät olisi helpompi saada takaisin töihin. Suomen kieli on terveydenhuollossa niin oleellinen, Laitinen-Pesola sanoo.

Laitinen-Pesola painottaa sitä, että hoitajien, lääkäreiden ja potilaiden on ymmärrettävä toisiaan. Siksi kielitaito on todella tärkeä. Lisäksi Laitinen-Pesola on huolissaan ulkomailta tulevien työehdoista.

– On pidettävä huolta, että palvelussuhteiden ehdot ovat samanlaiset, ettei synny kaksia työmarkkinoita. Kaikkien on saatava koulutuksen mukaista palkkaa.

Ulkomailta tulleista työntekijöistä tulee Tehyllekin paljon palautetta. Laitinen-Pesolan mukaan negatiivinen palaute ei yleensä liity ammattitaitoon, vaan nimenomaan kielitaitoon ja kommunikointiin.

Tehy pyrkii myös siihen, että ulkomailta tulleet työntekijät saataisiin mahdollisimman nopeasti liittymään ammattijärjestöön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat