Trumpin valinta uhkaa Suomen talouskasvua: ”Kukaan ei olisi uskonut Yhdysvalloista”

7:54

On poikkeuksellista, että juuri vapaata kauppaa aiemmin ajanut Yhdysvallat on valitsemassa protektionistisen linjan. Tämä uhkaa Suomen vientiä ja haurasta talouskasvua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on virkaanastujaisten jälkeen jatkanut puhetta siitä, että Yhdysvallat aikoo huolehtia omasta edustaan ensin.

On vallankumouksellista, että juuri Yhdysvallat valitsee markkinoiden sisään päin kääntymistä ajavan linjan, toteavat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja ekonomisti Olli Kärkkäinen.

– Kukaan ei olisi uskonut kymmenen vuotta sitten, että Kiinan presidentti puhuu vapaakaupasta ja siitä, miten sisään päin käpertyminen on kaikille haitaksi, ja että Yhdysvaltain presidentti puhuu täysin päinvastaista, Mykkänen toteaa Talouden viikko -lähetyksessä.

"Suomen riskit ovat suuret"

Jos Trump saa aikaan lupaamiaan tulouksia, se voi Mykkäsen ja Kärkkäisen mukaan vaikuttaa koko maailman ja etenkin vientivetoisen Suomen talouteen.

– Suomen talous on pikkuhiljaa lähtenyt kasvuun, mutta meidän riskimme ovat edelleen suuret. Vienti ei ole edelleenkään lähtenyt vetämään ja jos lähdetään protektionismin linjalle, niin emme saa hallituksen tavoitteiden mukaista talouskasvua, Kärkkäinen sanoo.

Jos tavoitteisiin ei päästä, se voi tarkoittaa uusia leikkauksia. Tänäkin vuonna Suomi velkaantui viisi miljardia euroa eikä velkataakkaa saa Mykkäsen ja Kärkkäisen mukaan päästää kasvamaan.

– Turhat on jo monet kerrat otettu pois, mutta ei voida lapsille jättää kasvavaa velkataakkaa, Mykkänen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja