Mainos

Trumpia vastaan aiotaan käynnistää virkasyytemenettely

Demokraattien kongressiedustaja Al Green aikoo käynnistää virkasyytemenettelyn presidentti Donald Trumpia vastaan tämän rasistisina pidettyjen tviittien takia.

Washington Postin mukaan texasilaisedustaja Green käynnistää prosessin edustajainhuoneessa tiistai-iltana paikallista aikaa. Se merkitsee sitä, että edustajainhuoneen demokraattijohdon täytyy lähipäivinä joko viedä asia äänestykseen tai yrittää viivyttää sitä.

Demokraattien keskuudessa on ollut jo pidempään erimielisyyttä siitä, pitäisikö Trump asettaa virkarikossyytteeseen. Puolueen johto edustajainhuoneen puhemiestä Nancy Pelosia myöten on suhtautunut virkasyytemenettelyyn nihkeästi.

Jos demokraattien hallussa oleva edustajainhuone asettaa presidentin virkarikossyytteeseen, etenee asia republikaanienemmistöiseen senaattiin. Trumpin viraltapanoon vaadittaisiin senaatissa kahden kolmasosan enemmistö, mikä vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä.

Moni demokraatti pelkääkin, että virkarikossyyte jäisi poliittiseksi eleeksi, joka pahimmillaan maksaisi puolueelle ääniä ensi vuoden vaaleissa etenkin maltillisissa vaalipiireissä.

Green: Presidentiltä ei pidä hyväksyä tällaista

Trump suututti monet yhdysvaltalaiset hiljattain tviiteillään, joissa hän kehotti neljää demokraattien edistysmielistä naiskongressiedustajaa menemään takaisin niihin maihin, joista ovat tulleet. Kyseisistä kongressiedustajista kolme on syntynyt Yhdysvalloissa.

– Yhdysvaltain presidentin ei pitäisi osoittaa tuollaista suvaitsemattomuutta. Hänen kommenttinsa ovat selvästi rasistisia. Kysymys onkin: mitä me teemme asialle? Green sanoi Washington Postille.

– Suvaitsemattomuuden – tässä tapauksessa rasismin – sietäminen vain pitää sellaista yllä. Meidän ei pidä hyväksyä tällaista käytöstä presidentiltä, ja jos emme tee mitään, hän jatkaa.

Jotkut pitävät Greenin ajoitusta huonona, sillä ensi viikolla on vuorossa erikoissyyttäjä Robert Muellerin kuumeisesti odotettu kuuleminen kongressissa liittyen Venäjä-tutkintaan. Osa demokraateista on odottanut kuulemisen tarjoavan lisää todisteita siitä, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen. Lisätodisteet taas voisivat tuoda virkarikossyytteelle uusia kannattajia. Siksi syytteestä äänestäminen ennen Muellerin kuulemista on joidenkin mielestä strategisesti epäviisasta.

Demokraattien johto voi pyrkiä jäädyttämään virkasyyteasian käsittelyn toistaiseksi, mutta se voi aiheuttaa riitoja puolueen sisällä ja suututtaa jotkut liberaalin siiven kannattajat. Toisaalta myös äänestys virkarikossyytteestä todennäköisesti jakaisi puoluetta. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja