Trump välttelee vieläkin puhumista vaalimenestyksestään – yhdysvaltalaismedioiden ennusteet povaavat selvää voittoa Bidenille

Ennuste näyttää Bidenille selvää voittoa Yhdysvaltain vaaleissa – näin Trump vältteli vaalituloksesta puhumista 2:48

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump vältteli ottamasta puheeksi maassa käytyjä presidentinvaaleja perjantai-iltana paikallista aikaa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Trump puhui lehdistölle ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen kerrottiin häviävän presidentinvaalikisan Joe Bidenille. Trump keskittyi tilaisuudessa koronavirusrokotteeseen ja virukseen liittyviin rajoituksiin.

Hän korosti, että hänen hallintonsa ei aio laittaa kaikkein tiukimpia koronarajoituksia toimeen. Hän ei ottanut suoraa kantaa siihen, kenen hallinto maassa toimii alkavalla presidenttikaudella.

–  Mitä tapahtuukaan tulevaisuudessa – kuka tietää, mikä hallinto silloin on, luulen, että aika näyttää – mutta voin kertoa, että tämä hallinto ei ryhdy koronasulkuihin, Trump sanoi.

Sekä uutistoimisto AFP että uutiskanava CNN arvioivat, että Trumpin kommentti on tähän mennessä lähin viittaus hänelle itselleen tappiollisen vaalituloksen huomioimisesta.

Presidentti on aloittanut oikeustoimia ympäri maata eikä ole tunnustanut tappiotaan.

Trumpin lähtiessä lehdistötilaisuudesta toimittajat huusivat kysymyksiä hänen peräänsä tiedustellen muun muassa, milloin presidentti suostuu myöntämään hävinneensä vaalit.

Ennusteet povaavat valitsijamiesten jakautuvan 306-232

Yhdysvaltalaismedia julkaisi myöhään perjantai-iltana ennusteensa viimeisten osavaltioiden tuloksista maan presidentinvaaleissa.

Useiden mediatalojen ennusteiden mukaan demokraattien Biden oli voittamassa taakseen Georgian osavaltion, Trump taas Pohjois-Carolinan. Jos ennusteet pitävät paikkansa, vaalien lopullinen tulos olisi 306 valitsijamiestä Bidenille ja 232 Trumpille.

Trump on väittänyt Twitterissä vaaleja vilpillisiksi lukuisia kertoja.

Yhdysvaltain liittovaltion ja osavaltion vaaliviranomaisten mukaan vaaleissa ei ole kuitenkaan ilmennyt minkäänlaisia todisteita vaalivilpistä. Eri tahojen yhteisessä lausunnossa todettiin, että marraskuun 3. päivän vaalit olivat "maan historian turvallisimmat".

Lue myös:

    Uusimmat