Trump uhkaa sulkea suositun TikTokin Yhdysvalloissa – sovelluksen lähes 5 miljoonan seuraajan suomalaistähti MTV:lle: "Ura pyyhkäistään pois poliittisella päätöksellä"

Trump tahtoo kieltää TikTokin Yhdysvalloissa – näin melkein viiden miljoonan seuraama suomalainen TikTok-vaikuttaja kommentoi asiaa 3:04
Suomalainen TikTokin käyttäjä Jennifer Käld kommentoi asiaa MTV Uutiset Livelle

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että TikTok aiotaan kieltää Yhdysvalloissa. Videosovelluksesta käydyt kaupat ovat tällä hetkellä jäissä Trumpin kannanottojen vuoksi.

TikTok on maailmanlaajuisesti suosittu videosovellus, jossa käyttäjät jakavat maksimissaan minuutin mittaisia videoita. Myös Suomessa palvelu on noussut suureen suosioon. 

Suomalainen TikTokin käyttäjä Jennifer Käld pitää mahdollista kieltoa todella ikävänä. Käldillä on palvelussa lähes viisi miljoonaa seuraaja ympäri maailmaa.

– Suurimmat tilit ovat Yhdysvalloissa. Minulla on myös ystäviä sieltä. Tiedän, että he ovat käyttäneet paljon aikaa sovelluksessa ja luoneet siitä uran. Nyt ne vain pyyhkäistään pois poliittisen päätöksen perusteella, Käld kertoo.

Käldin mukaan palvelun suurimmat käyttäjät tulevat nimenomaan Yhdysvalloista.

– Sieltä on alkanut monta (palvelussa levinnyttä) trendiä. Myös Suomessa meillä on omia trendejä, joita teemme, joten niitä ei enää näy Yhdysvalloissa. 

Käld ei kuitenkaan usko, TikTokin kieltäminen Yhdysvalloissa vaikuttaisi hänen ideoihinsa videoissa. 

TikTok on kiistänyt vakoilusyytökset

Donald Trump ilmoitti perjantaina sovelluksen kiellosta. Taustalla on ajatus siitä, että Kiinan tiedustelupalvelu käyttäisi sitä vakoiluun.

– TikTok on sanonut itse, että he eivät tee sitä. On vaikea sanoa, että voitaisiinko sovellus kieltää Suomessa, Käld pohtii.

Käldin seuraajista 11 prosenttia on Yhdysvalloista. Videoita julkaistessaan hän ottaa huomioon Yhdysvaltojen ja Suomen välillä olevan aikaeron.

Käld ei kuitenkaan osaa arvioida suoraan, vaikuttaisiko TikTokin kielto Yhdysvalloissa hänen tuloihinsa. 

– On vaikeaa sanoa suoraan, vaikuttaako TikTokin kieltäminen tuloihini, sillä moni seuraajani on Yhdysvalloista. En kuitenkaan sanoisi, että se vaikuttaa tuloihini.

Neuvottelut jäissä

Wall Street Journalin mukaan Microsoftin ja kiinalaisen ByteDance-yhtiön neuvottelut TikTok—sovelluksen Yhdysvaltojen toimintojen ostamisesta on pantu toistaiseksi jäihin.

Lehden mukaan taustalla on presidentti Donald Trumpin perjantaina ilmaisema vastustus kaupalle.

TikTokin mahdollinen kielto Yhdysvalloissa tai sen myyminen ei välttämättä vaikuttaisi mitenkään sen toimintoihin muualla maailmassa. 

Sovelluksella on arviolta miljardi käyttäjää ympäri maailmaa.

– Toivon, että TikTokia ei kielletä Yhdysvalloissa, Käld sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat