Trump kommentoi sisäpoliittista myrskyä Vietnamissa: Cohen valehteli lähes kaikesta edustajainhuoneen "valekuulemisessa"

Kovat väitteet Trumpista - millaiset ovat vaikutukset? 6:04
Cohen kertoi kuulemisessa, että seurasi Trumpia sokeasti ja menetti sen takia kaiken

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tyrmännyt entisen asianajajansa Michael Cohenin todistuksen edustajainhuoneessa. Trump sanoi lehdistötilaisuudessa Vietnamissa, että lähes kaikki, mitä Cohen sanoi, oli valetta.

Cohen sanoi eilen muun muassa, että Trump on valehteli ja huijari, joka esimerkiksi tiesi Wikileaksin aikeista vuotaa demokraattipuolueen sähköposteja, vaikka on väittänyt muuta.

Trump myös paheksui sitä, että demokraattijohtoinen edustajainhuone järjesti kuulemisen juuri silloin, kun hän oli Vietnamissa tapaamassa Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia.

– He olisivat aivan hyvin voineet lykätä sitä parilla päivällä. Se, että he järjestivät tämän valekuulemisen, ja kesken tätä tärkeää huipputapaamista -- se oli erittäin huono asia, häpeällistä, Trump sanoi.

Trump oli kuitenkin vaikuttunut siitä, että kysyttäessä Venäjän väitetystä sekaantumisesta Trumpin vaalikampanjaan Cohen sanoi, ettei hänellä ole esittää siitä todisteita.

– Oli vaikuttavaa, että hän ei valehdellut siitä, vaikka valehtelikin kaikesta muusta. Hän valehteli sadan prosentin sijaan vain 95 prosentista, Trump sanoi.

Kutsui Trumpia huijariksi ja rasistiksi

Edustajainhuoneen valvontakomitean jäsenet pommittivat Cohenia kysymyksillä eilen tuntien ajan. Kuulemisen aluksi Cohen luki ääneen 20-sivuisen, tunteikkaan lausunnon, jossa hän kertoi kokemuksistaan Trumpin kanssa työskentelystä. Cohen toimi Trumpin asianajajana ja luottomiehenä vuosikymmenen ajan.

Cohen kutsui Trumpia muun muassa huijariksi ja rasistiksi, joka osaa olla mukava, antelias ja uskollinen, mutta ei luonnostaan ole mitään niistä. Cohen kertoi useita esimerkkejä Trumpin suusta kuulemistaan rasistisista kommenteista.

Cohen sanoi myös uskovansa, että Venäjä sekaantui vaalikampanjaan, vaikka hänellä ei ole esittää asiasta todisteita. Hän epäilee muun muassa, että Trump tiesi etukäteen poikansa Donald Trump Juniorin ja venäläisten tapaamisesta Trump Towerissa New Yorkissa ennen vaaleja.

Cohen: Trump pyysi valehtelemaan vaimolleen

Cohenin mukaan Trump ohjeisti häntä valehtelemaan pornonäyttelijä Stormy Danielsina tunnetun Stephanie Cliffordin hyssyttelyrahoista.

Cohen kertoi Trumpin pyytäneen häntä sanomaan, ettei Trump tiennyt Cliffordille maksetuista rahoista. Clifford on väittänyt, että hänellä oli salasuhde Trumpin kanssa vuonna 2006.

Cohenin mukaan Trump oli jo astunut virkaansa, kun tämä esitti valehtelupyynnön. Lisäksi Cohen väittää, että Trump pyysi häntä valehtelemaan vaimolleen Melania Trumpille Cliffordille tehdyistä maksuista.

Sanoo menettäneensä kaiken Trumpin takia

Cohenin uskottavuus on kyseenalaistettu, koska hän sai joulukuussa kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa kongressille valehtelusta ja veronkierrosta. Komiteaa on arvosteltu siitä, että Cohenin ylipäänsä annettiin todistaa.

Cohen kertoi kuulemisessa, että seurasi Trumpia sokeasti ja menetti sen takia kaiken.

– Uskollisuuteni Trumpille on vienyt minulta kaiken – perheeni onnellisuuden, ystävyyssuhteita, oikeuden työskennellä asianajajana, yritykseni, elinkeinoni, kunniani, maineeni ja pian myös vapauteni, Cohen sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat