Trooppiset yöt ja kuumat päivät voivat olla todellinen terveysriski – kuolleisuus voi nousta helleaallossa useisiin satoihin

3:48

Pitkään kestävän helteen terveysriskit ovat asiantuntijoiden mukaan todelliset. Elektroniikkaliikkeet ovat varautuneet kodinviilennyskauppaan jo viime kesänä.

Viikonloppuna Suomeen on saapumassa kuuma aalto, joka voi lämmittää ilman osassa maata myös yöllä trooppisiksi. Silloin lämpötila ei laske yölläkään alle 20 asteen.

Helteeseen kannattaa varautua

Asiantuntijoiden mukaan helteeseen varautuminen on tärkeää, koska helleaallon riskit terveydelle ovat todelliset. Jatkuva kuumuus voi olla kohtalokasta etenkin heikkokuntoisimmille kansalaisille.

– Kun meillä on näitä pitkittyneitä kolme, neljä viikkoa kestäviä helleaaltoja, ennenaikaisten kuolemien määrä voi nousta jopa useisiin satoihin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Virpi Kollanus kertoo.


– Esimerkiksi vuonna 2018 on arvioitu, että noin 400 kuolemaa aiheutui voimakkaan helleaallon seurauksena.

Suurin huoli laitoshoitopotilaista

Suuri huoli helteillä kohdistuu laitoshoitopotilaisiin, mutta myös kodeissa etsitään hiki hatussa viilennyskeinoja.

– Totta kai viilentävistä laitteista ja myös tuulettimista voi saada hyötyä. Sitä ei kannata kuitenkaan käyttää, jos lämpötila on yli 35. Silloin se vain lisää lämpökuormitusta, Kollanus ohjeistaa.

Tuuletinkaupassa on varauduttu ennakkoon

Tuuletinkaupassa on varauduttu helteiden tuloon jo ennakkoon.

Kodinkoneketju Powerista vakuutetaan, etteivät sen enempää koronan aiheuttama komponenttipula kuin Suezin kanavan tulppakaan aiheuta ongelmia tavaran riittävyyteen.

– Niin kuin joka vuosi, paljon on satsattu. Ennustaahan ei kukaan osaa, mutta nopeastihan ne tulevat loppumaan, jos tällaisia kelejä lupaa, Powerin myyjä Mika Oikarinen arvioi.

Hyllystä löytyy vielä nyt perinteisten tuulettimien lisäksi myös uutuuksia.

– Suosioon nousevat ilman viilentimet. Ilmastointilaitteet ja ilmalämpöpumppu ovat sitten asia erikseen.

Apuvälineistä saatava hyöty on suurimmillaan, kun laitteita käytetään tehokkaasti.

– Yöaikana (laite) kannattaa laittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa tai parvekkeen ovea, että saadaan ohjattua sitä lämmintä ja kosteaa ilmaa ulos.

2:21
Helletykitys alkaa ja juhannus lähestyy – Pekka Pouta lupaa: "Ei mikään kylmä juhannus"

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja