Trevocin Patama vihjaisi oikeudessa: Poliisit asensivat seurantalaitteita vaimojen autoihin

Seurantalaitteita valmistavan Trevocin johtaja Pasi Patama kertoi, että hän halusi kehittää seurantalaitteisiin valvontaa, koska käyttö oli villiä 2000-luvun alkuvuosina. Patama antoi oikeudessa ymmärtää, että poliisit asensivat niitä myös vaimojensa autoihin.

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan Trevoc-vyyhtiä kuudettatoista päivää. Pasi Patama on syytettynä Jari Aarnion ja seitsemän muun ohella.

Patama kertoi työskennelleensä turvallisuusalalla 1990-luvulta alkaen, mm. puolustusvoimissa ja Suomen pankissa. Vuosikymmenen lopussa hän siirtyi keskusrikospoliisiin. Tehtävänä oli kehittää rikostiedustelun teknisiä keinoja.

Vuosituhannen vaihteessa seurantalaitteet perustuivat radioliikenteeseen. Se vaati, että seuraajat olivat suhteellisen lähellä kohdetta. Matkapuhelinteknologia muutti tilanteen.

"Kontrolloimatonta"

Vuosien 2002-2003 jälkeen teknologia ei rajoittanut enää seurantojen määrää. - Se laajeni kontrolloimattomaksi, koska se oli helppoa.

Krp:ssä työskennellyt Patama huomasi, että virkavastuu ei muuta operaatioita lailliseksi.

- Halusimme, että laitteisto ei mahdollistaisi laittomuuksia.

Patama kertoi esimerkkinä itärajan. Suomen lainsäädännön nojalla asennetut laitteet tuottivat seurantatietoa Venäjältä.

- Jos pakkokeinoa käytetään ulkomailla, siinä on voimassa eri sääntely. Halusimme, että järjestelmä pysähtyy rajalla.

"Reaaliaikaista laillisuusvalvontaa"

Patama kertoi toisen esimerkin väärästä käytöstä ja valvonnan tarpeeen kehittämisestä.

- Kun aamulla huomataan, että kaikki seurantalaitteet eivät ole kotona, ei tarvitse kysyä kenen poliisin vaimon autossa se on.

- Aiemmin tilanne oli se, että se, jolla oli laite, pystyi toteuttamaan operaation. Halusimme, että laitteiden käyttö operaatioissa edellytti valtuutusta ja että käyttö on selvitettävissä jälkikäteen.

- Kyse oli reaaliaikaisesta laillisuusvalvonnasta, Patama sanoi. - Tarkoituksena oli, että järjestelmän väärinkäyttö olisi minimaalinen riski.

Patama ajautui keskusrikospoliisin johdon kanssa törmäyskurssille ja hänet irtisanottiin poliisista. Patama keskittyi Trevociin.

Patama kertoi, että Trevocilla oli alkuvaiheessa tarjolla rahoitustahoja, jotka liittyivät ulkomaisiin tiedustelupalveluihin. Näitä he eivät halunneet. Trevoc halusi välttää myös teknologiayrityksiä, joista olisi syntynyt yhteyksiä kilpailijoihin.

Trevoc etsi rahoitusta mieluummin yksityisiltä tahoita.

Lue myös:

    Uusimmat