TPS-tähti nousi pitkän kaavan kautta huipulle: "Hyvällä tavalla kovapäinen poika"

1:19

TPS:n Oula Palve on taistellut tiensä jääkiekon takapihan kautta SM-liigan tähdeksi. Vaikka tie huipulle näytti jo olevan tukossa, Palve jatkoi työntekoa. Se kannatti. 

Oula Palve tekee videolla maalin CHL-ottelussa Red Bullia vastaan. 

Jo uransa lopettaneesta Joni Pitkäsestä on sanottu, että hän pelasi jääkiekkoa kuin Rolls-Roycen takapenkiltä. Pelaaminen oli niin helpon ja jouhevan näköistä. 

Valmentajavelho Risto Dufva voisi lohkaista tämän: helppous tulee siitä, kun kohtaa ensin riittävästi vaikeutta. 

Oula Palveen ura on täynnä pettymyksiä ja toteutumattomia unelmia. Nyt hän on tilanteessa, jossa edessä siintää valoisa tulevaisuus. 

TPS-hyökkääjän pelistä huokuu tilanteen hallinta ja itseluottamus. 

Palve näytti vaarallisuutensa jo viime kaudella sekä TPS:ssä että HPK:ssa. Pudotuspeleissä hän iski komeat 12 pistettä 11 ottelussa. 

Tällä kaudella tahti on jatkunut samana, ja Palve on lyönyt itsensä lopullisesti SM-liigan eliittiin. Ensimmäiset neljä peliä ovat tuottaneet viisi maalia ja yhden maalisyötön. 

Ei ole kovin kaukana, ettei tätä tarinaa olisi ikinä julkaistu. 

"Hänestä näki kiiman harjoitella"

Keuruulla syntynyt Palve on JYPin juniorimyllyn tuotteita. Hän kyttäsi liigapaikkaa Mestiksen JYP-Akatemiassa ja A-nuorissa, mutta pelejä JYPin edustusjoukkueessa kertyi vain neljä. 

Palve vaihtoi kesken kauden 2013–14 Mikkelin Jukureihin, jossa ura lähti hiljalleen uuteen nousuun. Palvesta tuli Antti Pennasen alaisuudessa sarjan tähtipelaaja. Hän sivusi runkosarjassa Mestiksen runkosarjan piste-ennätystä (32+39=71) ja ratkaisi Kajaanin Hokkia vastaan neljännen finaalin jatkoajalla mestaruuden. 

Tätä nykyä Jukurien A-nuoria valmentava Marko Kauppinen muistelee hyvillä mielin pelejä samassa kentässä Palveen kanssa. 

– Hän on hyvällä tavalla vanhan liiton sentteri, joka osa hakeutua oikeisiin väleihin. Hänelle pystyi syöttämään ylivoimalla pieneenkin tilaan. Oula imi vastustajia itseensä, mikä aukaisi vetopaikkoja muille, Kauppinen kuvailee. 

Pennanen näki Palveen kyvyt, mutta sentteri oli vielä fyysisesti raakile: erityisesti luisteluvoimassa ja kamppailuvoimassa oli kehittämistä. Pennanen muistuttaa, että raa'an luisteluvoiman kehittäminen ei ole yhden kauden tai varsinkaan kesän asia. Fysiikkatasojen ja luistelun kehittäminen huipputasolle vei vuosia. 

– Hänen tarinansa ei ole välttämättä se helpoin. Hän odotti varmasti itsekin pääsevänsä suoraan junnuista liigaan. Hienoa, että pelaajat nousevat huipulle myös vähän erilaisia polkuja pitkin. 

Kauppinen sanoo, että Palveen muuntautuminen junnulupauksesta ammattilaiseksi alkoi Mikkelissä. 

– Hänestä näki kiiman harjoitella. Oula tajusi itsekin, että vain töitä tekemällä pääsee eteenpäin. 

Kääntyy lantin kokoisella alueella

Jukurit nousi mestaruuden jälkeen Mestikseen, mutta Palve siirtyi Pennasen perässä HPK:hon. Vaikka Palve tuli HPK:n paitaan Mestiksen tähtistatuksella, alku oli hankala. SM-liiga olikin sen verran Mestistä tasokkaampi sarja, ettei Palve päässyt heti omaan peliinsä kiinni. 

– Ensimmäinen kausi HPK:ssa oli hankala, mutta se oli hyvä työkalu seuraavalle kaudelle. Henkisellä puolelle yritin painottaa sitä, että fokus olisi tekemisessä eikä välttämättä tuloksissa, Pennanen sanoo. 

Viime kaudella palaset alkoivat loksahdella. Palvesta tuli HPK:n kärkisentteri, ja hän teki 50 ottelussa 44 pistettä. Kun pudotuspelijunasta tippunut HPK alkoi tyhjentää kokoonpanoaan, Palvekin pantiin Kärppiin siirtyneen Kristian Vesalaisen tapaan "lihoiksi". 

TPS teki heti kahden vuoden jatkon uuden pelaajansa kanssa. Nyt näyttää, että turkulaiset saivat todellisen kultakimpaleen. 

– Katsokaa juniorit, miten Palve kääntyy hyökkäysalueella pienessä tilassa kiekon kanssa. Se on teknisesti erittäin hyvä suoritus, Pennanen kehuu. 

Vanhaa sanontaa mukaellen, Palve kääntyy lantin kokoisella alueella. 

"Polvet taipuvat Filppulaa enemmän"

Palve on päässyt jauhamaan ylivoimaa yhdessä toisen sentteritaiturin, Ilari Filppulan kanssa. Kaksikon kiekonliikuttelusta paistaa lahjakkuuden, leikkimielisyyden ja urheilun riemun coctail. 

– Palve pystyy laukomaan hyvin ja antamaan juonikkaita no-look-syöttöjä. On se hyvä, että ylivoimassa on joku muukin uhka kuin minun one-timerini, TPS-puolustaja Ilkka Heikkinen heittää. 

Filppulan ja Palven pelityyli näyttävät hämmentävän samalta. Tunnistaako edes oma puolustaja, kumpi hyökkäyksessä viilettää?

– Kyllä aina sen verran heidät erottaa. Filppulan peliasento on vähän pystympi, nuoremman Palven polvet taipuvat vielä vähän enemmän, Heikkinen täräyttää. 

Seuraava askel puolustuspelin kehittämisessä

Seuraava kysymys kuuluu, mihin asti Palveen rahkeet riittävät. 

Hän kuuluu niiden pelaajien joukkoon, joista valitaan tämän kauden EHT-ryhmiä. Ne voivat olla portti isompiin sarjoihin. Palveen taitopankilla varustetulla pelaajalla on kysyntää muissakin Euroopan huippusarjoissa. 

– Kysymys on siitä, mihin asti erinomainen hyökkäyspelaaminen riittää. Pitääkö sitten ottaa seuraava steppi paremman puolustuspelin kautta. TPS tiedostaa sen varmasti ja tekee töitä asian eteen, Pennanen pohtii. 

– Oula on kuitenkin sitkeä poika, jolla on johtajaominaisuuksiakin. Hän on hyvällä tavalla kovapäinen. 

Kun tunnet Palveen hyvin, miten hänet pysäytetään kaukalossa?

– Jätetään ne nyt kertomatta ja kunnioitetaan yhteistä historiaa. Mutta kyllä sitä TPS:n ylivoimaa kannattaa vähän vilkaista. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja