TPS palasi jo työn touhuun kotihallissaan – seuran päätös jyrkässä ristiriidassa pelaajayhdistyksen linjauksen kanssa: ”Meidän huolemme pelaajien terveydestä on isompi kuin pelaajayhdistyksellä”

4:58
Videolla pelaaja-agentti Markus Lehto kommentoi koronavirustilannetta pelaajien näkökulmasta.

SM-liigapelaajien kauden jälkeinen harjoitusvapaa, tai omatoimijakso, päättyi eilen tiistaina. Se, miten harjoittelua jatketaan, on aiheuttanut kiekkopiireissä runsaasti keskustelua. Ainakin TPS on jo palannut kotihalliinsa.

TPS julkaisi keskiviikkona aamupäivällä Instagramin tarinat-osiossa lyhyen videopätkän Gatorade Centerin uumenista. Videolla näkyy kuntopyörää polkeva pelaaja ja tietokoneen äärellä kasvomaskissa ja suojakäsineissä istuva valmennusryhmän jäsen.

– Työ on alkanut, videon saatetekstissä todetaan.

Toimitusjohtaja Santtu Jokinen kertoo MTV Urheilulle, että kyseessä on pelaajille järjestettävät testit.

– Meillä on oma testauspaikka, missä kaikki tehdään. Se on lääkärin kanssa suunniteltu. Siellä tehdään 1–3 fillarin erissä isossa tilassa. Kaikki putsataan ja suojataan, eikä olla missään ryhmissä. Kestää pari päivää, että saadaan koko joukkue vietyä läpi, Jokinen kertoo.

TPS toimii virallisten linjausten mukaisesti, sillä vain yli kymmenen ihmisen kokoontumiset on tällä hetkellä kielletty. Jääkiekkoilijoiden oma etujärjestö, pelaajayhdistys, julkaisi kuitenkin viikko sitten jäsenkirjeen, jossa se ilmoitti olevansa vahvasti sen kannalla, että harjoittelu toteutettaisiin vielä tiistain jälkeenkin joko yksilöharjoitteluna tai etäyhteydellä vähintään 13.5. asti.

Valtioneuvoston asettamat poikkeusolot, joihin sisältyy edellä mainittu kielto yli kymmenen hengen kokoontumisista, ovat tällä tietoa voimassa juuri 13.5. saakka.

– On täysin selvää, että pienryhmäharjoittelun suorittaminen on vallitsevassa tilanteessa riskialtista. Siten sellaiseen osallistumisen pitäisi olla täysin pelaajan harkinnasta riippuvaista. Työnantajan eli seurojen velvollisuutena on tässä tilanteessa huolehtia tartuntariskin minimoimisesta.

– Pelaajayhdistyksen näkemyksen mukaan tartuntariskiä ei voida turvavälein tai muutenkaan turvallisesti välttää pienryhmäharjoittelussa.

– Pelaajayhdistys ei pyri estämään harjoittelua, mutta odotamme, että Liiga ja liigaseurat ymmärtävät asian vakavuuden ja järjestävät valvotun harjoittelun etäharjoitteluna, pelaajayhdistyksen kirjeessä todetaan.

Myös MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen vetosi tuoreessa kirjoituksessaan liigaseuroihin, ettei pienryhmäharjoittelua aloitettaisi vielä.

Jokinen korostaa, että TPS toimii viranomaisten ohjeiden ja lääkärikonsultaation pohjalta.

– Emme missään tapauksessa halua vaarantaa pelaajiemme terveyttä. Se olisi typerää. En ymmärrä pelaajayhdistyksen pelkoa. Meidän huolemme pelaajien terveydestä on varmaan isompi kuin pelaajayhdistyksellä. He ovat meidän arvokkaita työntekijöitämme, ja haluamme pitää heistä huolta.

Jokisella ei ole täyttä varmuutta siitä, miten TPS:n harjoituskuviot jatkuvat testien jälkeen. Hän kuitenkin vakuuttaa, että pelaajien terveys ja turvallisuus on kaiken lähtökohta.

– Uskon, että teemme nyt testit ja katomme sitten, miten menemme, mikä se suunnitelma on. Siitä pitäisi jutella urheilujohdon kanssa. Olemme tehneet erilaisia variaatioita liittyen siihen, miten etenemme. Viranomaismääräykset ja lääkärin konsultaatio on otettu huomion. Se on myös yksi asia, mitä pelaajat itse haluavat. En usko, että lähdemme pakottamaan pelaajiamme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja