Suomi lähettää enintään seitsemän sotilasta Punaisellemerelle

Sotilaat lähetetään esikuntiin Kreikassa ja Bahrainissa.

Suomi lähettää yhteensä enintään seitsemän sotilasta kriisinhallintatoimiin Punaisellemerelle. Tp-utva eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasi asiasta kokouksessaan perjantaina.

Suomi osallistuu EU:n EUNAVFOR ASPIDES -operaatioon enintään viidellä sotilaalla ja Yhdysvaltain johtamaan Prosperity Guardian -operaatioon enintään kahdella sotilaalla. Sotilaat toimivat kriisinhallintaoperaatioiden esikuntatehtävissä.

Ylijohtaja Janne Kuusela puolustusministeriöstä kertoi, että Suomen esikuntaupseerien suuntana ovat Kreikka ja Bahrain, sillä EU:n operaation esikunta on Kreikassa ja USA:n johtaman operaation esikunta Bahrainissa.

"Suomi haluaa kantaa vastuuta"

Ruotsi on kertonut jo aiemmin, että lähettää sotilaita EU-operaatioon. Aiemmin Ruotsin hallitus oli ilmoittanut haluavansa osallistua lisäksi Yhdysvaltain johtamaan operaatioon Punaisellamerellä.

Helmikuun lopulla Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson sanoi kuitenkin, ettei Ruotsi osallistu suoraan Yhdysvaltain johtamaan operaatioon.

–  Se ei ole ajankohtaista, sillä keskitymme nyt EU-operaatioon, Jonson sanoi helmikuussa.

Janne Kuuselan mukaan molemmat operaatiot ovat tarpeellisia, ja niillä on oma roolinsa.

–  Suomi näkee nämä molemmat tärkeinä operaatioina ja haluaa kantaa vastuuta ja osallistua molempiin, sanoi Kuusela STT:lle.

Kuuselan mukaan Ruotsikaan ei ole sulkenut pois Prosperity Guardian -operaatiota, vaan harkitsee sitä edelleen.

Puolustusvoimissa on valmius

Suomen sotilaiden lähettäminen etenee nyt niin, että asiasta tehdään kriisinhallintalain mukainen päätös. Tämä tarkoittaa sitä, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle annetaan selvitys. Tämän jälkeen presidentti tekee asiasta päätöksen hallituksen ratkaisuehdotuksesta.

Kuusela arvioi, että Puolustusvoimilla on valmius lähettää esikuntaupseerit heti sen jälkeen, kun päätökset on tehty.

Tp-utvan tekemällä linjauksella päätettiin osallistumisesta noin vuodeksi.

Lue myös:

    Uusimmat