Torttuja konjakkivoitaikinasta, piparkakkuja ja joululimppuja

Piparkakut ja joulutortut kuuluvat perinteisesti tulossa olevien pyhien kahvipöytään. Jauhopeukalot leipovat myös muita pikkuleipiä, joululimppuja ja kakkuja. Suomen Leipuriliiton joulunalustilaisuudessa Roihuvuoren ammattikoulussa Helsingissä leivottiin piparkakku poikineen. Suurin osa kutsuvierasta myös koristeli piparinsa komeasti. Muotteja oli vaikka minkälaisia: mm. sydämiä, porsaita, joulukuusia, enkeleitä, hirviä, muumeja, kukkia ja pikkukarhuja.

Tilaisuudessa oli tavallaan kaksi isäntää. Tonttulakki päässään touhusivat niin Leipuriliiton eläkkeelle siirtyvä toimitusjohtaja Olli Kuhta kuin uusi toimitusjohtaja Mika Väyrynen. Leipojia oli auttamassa leipuri- ja kondiittorilinjalla opettava Satu Nygård. Joululeivonnaiset ovat hänen mukaansa hyvin perinteisiä. Uutta tulee yllättävän vähän, hän totesi. Kuivattujen hedelmien käyttö leivissä on nyt kuitenkin melko uutta.

"Aarrereseptikseen" Satu Nygård nimeää yli 100 vuotta vanhan konjakkivoitaikinaohjeen. Konjakki antaa taikinalle aromia ja höyrystyessään se auttaa taikinaa myös kohoamaan.

Tyrvään piparkakut

450 g voita 750 g sokeria 400 g vaaleaa siirappia 1200 g puolikarkeita vehnäjauhoja 4 kananmunaa 4 dl kermaa 3 tl kanelia 1 tl neilikkaa 2 tl kardemummaa 2 tl soodaa 1 tl vettä Vatkaa munat ja osa sokerista vaahdoksi. Lisää munavaahto ja mausteet vaahdoksi hierottuun siirappiin. Yhdistä seuraavaksi kermavaahto ja loput sokerista. Liuota sooda pieneen vesimäärään ja lisää se taikinaan. Sekoita seuraavaksi jauhot ja viimeksi sulatettu, jäähdytetty voi. Taikina saa seistä seuraavaan päivään ennen kuin leivotaan. Ohje on Anna-Liisa Mattilan Piparkakkukirjasta.

Hyvät ässät

100 g leivontarasvaa 275 g sokeria 3 munaa 1 tl kanelia 0,5 tl leivinjauhetta 450 g vehnäjauhojaHiero voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vatkatut kananmunat, kaneli, leivinjauhe ja vehnäjauhot joukkoon. Muotoile kynänohuita, 10 sentin mittaisia tankoja. Pyörittele tangot kanelisokeriseoksessa. Muotoile tangoista ässiä. Paista ässät 200 asteessa rapeiksi.

Konjakkivoitaikina

900 g voita 900 g vehnäjauhoa 2 tl leivinjauhetta 2 kananmunaa 1 dl konjakkia 4 dl vettä Puolet voista ja vehnäjauhot nypitään keskenään sekaisin. Lisätään loput aineet ja sekoitetaan hyvin. Loppu voi kaulitaan taikinaan, eli ensin voi paketoidaan taikinan sisään. Sitten taikina kaulitaan 10 mm:n paksuksi. Tämän jälkeen taikinan päät taitetaan keskelle ja vielä tämä kahtia (taikina on nyt neljässä kerroksessa). Tämä kaulinta ja taittelu toistetaan kolme kertaa. Taikinan annetaan levätä seuraavaan päivään, jolloin se on valmis leivottavaksi tortuiksi.

Joululimppu

1100 g vettä 250 g ruisjauhoa 150 g mämmimaltaita 100 g vettä 100 hiivaa 25 g suolaa 150 g siirappia 50 g maitojauhetta 100 g rusinoita 10 g kokonaisia aniksen siemeniä 10 g jauhettua fenkolia 1400 g vehnäjauhoaSekoita ruisjauhot ja maltaat lähes kiehuvan kuumaan veteen. Anna imeltyä vähintään kaksi tuntia. Tänä aikana lämpötilan on pysyttävä noin 70 asteessa. Imellytyksen jälkeen anna seoksen jäähtyä 30 asteeseen ja lisää seokseen muut aineet ja vaivaa hyvin. Anna taikinan nousta noin 45 minuuttia. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele leiviksi. Anna vielä nousta ennen paistoa. Voitele kananmunalla ennen paistoa. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat