Tornion rajanylityspaikalla jonotettiin viikonloppuna koronasta piittaamatta – "Meillä ei ole mitään valtuuksia estää suomalaista poistumasta"

Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa 4:27
Video: Näin Torniossa kerrottiin maaliskuussa rajavalvonnan toiminnasta: ”On se tietysti vaikea tilanne paikallisille”

Ruotsin ja Suomen välinen rajaliikenne on vilkastunut huomattavasti julkisuuteen noustua tieto suomalaisten perustuslaillisesta oikeudesta poistua Suomesta ja palata sinne.

Viranomaiset ilmoittivat sallivansa rajanylitykset vain välttämättömistä syistä. Tarkoituksena on ehkäistä koronan leviämistä. Tästä huolimatta osa suomalaisista on päättänyt asioida rajan toisella puolella myös muista syistä.

Tornin rajanylityspaikasta vastaavan Länsi-Suomen merivartioston yliluutnantti Jari Rantala kertoo, että liikennettä on ollut viikonlopun aikana tuplasti aiempia viikkoja enemmän. Hänen mukaansa perusoikeuden käyttö on suurin ilmoitettu syy rajan ylittämiselle. Hän kuitenkin muistuttaa, että viikonloppuna vietetty äitienpäivä kannattanee myös ottaa huomioon liikkumissyitä tarkastellessa.

Rajan ylittänyt sitoutuu karanteeniin

Liikenteen lisääntyminen luonnollisesti työllisti raja-aseman henkilökuntaa, ja paikalle syntyi myös jonkin verran jonoa. Henkilökuntaa työllistää tavallisten toimien lisäksi rajanylittäjien täytettävät oire- ja sitoumuslomakkeet. Sitoumuslomakkeessa henkilö sitoutuu maahan tullessaan pysymään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistamassa karanteensisa kahden viikon ajan lukuunottamatta välttämätöntä liikkumista esimerkiksi töihin.

Rajavartiolaitos ei kuitenkaan valvo ihmisten karanteenin toteutumista, joten teoriassa henkilö käydä rajan toisella puolella perusoikeuksiinsa vedoten vaikka päivittäin. Vastuu osallistumisesta koronatartuntojen ehkäisyyn on ihmisellä itsellään.

– Kyllähän hän voi seuraavana päivänä tulla taas. Meillä ei ole mitään valtuuksia estää suomalaista poistumasta tai saapumasta, emmekä ole sitä tehneetkään. Emme voi puuttua perusoikeuksiin, Rantala kertoo.

Hän kertoo, että viikonloppuna raja ylitettiin päivässä päivittäin hieman yli 3000 kertaa, sunnuntaina määrän kuitenkin ollessa hieman alle. Vielä tässä vaiheessa maanantaita hän ei osaa arvioida, miten vilkas alkavasta viikosta tulee.

Lue myös:

    Uusimmat