Ruotsin puolella olevalta yrittäjältä erikoinen lehti-ilmoitus suomalaisille: Tulkaa tänne ja vedotkaa perustuslakiin!

Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa 4:27
Video: Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa

Lapin Kansan perjantaisessa lehdessä julkaistiin mainos, joka houkuttelee suomalaisia Ruotsin puolelle rengasostoksille. Mainoksessa kehotetaan suomalaisia vetoamaan perustuslailliseen oikeuteen poistua ja palata Suomeen.

Tällä viikolla keskustelua aiheutti Suomen hallituksen, viranomaisten ja rajavartiolaitoksen kertomatta jättämä perustuslain yhdeksäs pykälä, jonka mukaan suomalaisilla on perustuslaillinen oikeus poistua maasta ja palata maahan. Toimijat ovat korostaneet suomalaisten oikeutta palata maahan, mutta jättäneet kertomatta oikeutta poistua maasta. Asiasta kertoi ensimmäisenä HS.

Yle kertoi eilen, että julkisen keskustelun jälkeen Suomen ja Ruotsin rajan ylittävä liikenne on vilkastunut runsaasti. Ylen mukaan esimerkiksi torstain aikana rajan ylitti 2300 ihmistä, kun muutamaa päivää aiemmin rajan ylitti 1200 henkilöä vuorokaudessa. Liikenne on siis lähes kaksinkertaistunut.

– Torstaina noin 400 ihmistä vetosi rajavartijoille perusoikeuteensa kulkea rajan yli, Valtteri Viitala Rajavartiolaitokselta kertoi Ylelle eilen.

"Vaakakupissa vastuullisuus ja talous"

Rengasalayrityksen KM Däck Servicen toimitusjohtaja Jarmo Maunu kertoo MTV Uutisille, että suomalaiset asiakkaat ovat löytäneet liikkeen palvelut uudelleen rajanylityksestä julkisuuteen tulleen tiedon jälkeen. Vanhat asiakkaat ovat saapuneet ostoksille eilen ja tänään. 

– Kysyntä palveluille meidän vanhoilta asiakkailta on ollut koko ajan olemassa. Kun nähtiin, että ratkaisu on olemassa, pohdiskeltiin, uskalletaanko laittaa mainosta vai ei. Onhan se herättänyt vähän näköjään huomiota, Maunu kertoo MTV Uutisille, viitaten toimittajan soittoon ja Lapin kansan aiemmin julkaistuun uutiseen.

Puolestaan suoraa palautetta yrittäjä ei ole saanut, kenties somessa käydään keskustelua, hän arvelee.

– Tässä painaa samassa vaakakupissa vastuullisuus ja koronan pelko, mutta myös taloudelliset tosiasiat. 

Yrittäjä näkee, että Torniojokolaaksossa Ruotsin puolella tilanne korona suhteen on hyvin rauhallinen. Maunu vetää selvän rajavedon Tukholman höllään elämään ja pohjoisruotsalaisten tarkkaavaisuuteen korona-aikana.

– Höllemmät rajoitukset eivät näy täällä Haaparannalla sillä tavalla, koska ihmiset ovat hyvin varovaisia. Hyvä esimerkki tästä on Haaparannan Ikean parkkipaikka, joka on ollut kyllä nyt tyhjillään verrattuna aiempaan. Meillä Tornionjokilaaksossa Ruotsin puolella on varmasti yhtä tarkkaa kuin Suomen puolella, Maunu kertoo korona-arjesta rajan toisella puolen.

Lue myös:

    Uusimmat