TOP 10: Suomalaisjoukkueiden parhaat europelit

Vaikka HJK putosi torstai-iltana harmittavasti eurokentiltä, on suomalaisjoukkueilla ollut myös ilonaiheita ja muita upeita suorituksia vuosien varrella Euroopan kentillä. MTV3.fi listasi kymmenen parasta suomalaisjoukkueiden ottelua eurokentiltä.

10) Metz-HJK 1-1, 1998 Champions League, 2. kierros, 2. osaottelu

HJK oli voittanut ensimmäisen osaottelun Olympiastadionilla 1-0 Aki Riihilahden maalilla. Toisessa osaottelussa Vesa Vasara vei HJK:n johtoon ennen kuin Frederic Meyrieu tasoitti ottelun rankkarista. Vasaran osuma riitti kuitenkin siivittämään HJK:n historialliseen Champions Leaguen lohkovaiheen paikkaan. Siksi tämä ottelu on niin merkittävä suomalaisessa jalkapallohistoriassa.

9) Ilves-Rangers 2-0, 1986 UEFA cup, 1. kierros, 2. osaottelu

Ilves oli hävinnyt ensimmäisen osaottelun Glasgow’ssa 0-4, mutta piristyi toiseen osaotteluun kotiyleisön edessä kaataessaan pelaajamanageri Graeme Sounessin miehistön Ari Hjelmin ja Arto Uimosen maaleilla 2-0.

8) HJK-Porto 2-0, 1988 Euroopan cup, 1. kierros, 2.osaottelu

Portugalin suurseura FC Porto oli kaksi vuotta aiemmin vuottanut Euroopan cupin ollen maanosan ykkösseura. Joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Porto voitti kotonaan 3-0, mutta HJK laittoi tiukasti kampoihin toisessa osaottelussa voittaen sen Erkki Vallan ja Markku Kanervan maaleilla. Kiri ei kuitenkaan valitettavasti riittänyt.

7) Motherwell-MyPa 1-3, 1995 UEFA cup, karsintakierros, 2. osaottelu

Motherwellin ja MyPan ottelupari oli äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä skottijoukkue oli voittanut ensimmäisen ottelun Saviniemessä 2-0 ja jatkopaikka näytti varmalta, kun se siirtyi kotikentällään heti ottelun alussa johtoon. MyPa ei kuitenkaan lannistunut, vaan nousi rinnalle ja ohi maalintekijöinään Niclas Grönholmin, Petri Tiaisen ja Sami Mahlion maaleilla. Näin MyPa eteni vierasmaalisäännön turvin jatkoon kotiyleisön shokiksi. Kova nousu kovassa paikassa.

6) HJK-Liverpool 1-0, 1982 Euroopan cup, 2. kierros, 1. osaottelu

HJK kohtasi Liverpoolin sen 1980-luvun huippuvuosina. Liverpool oli Ian Rushin ja Phil Thompsonin johdolla voittanut juuri Englannin mestaruuden, kun joukkue matkasi Helsinkiin. HJK yllätti ensimmäisessä osaottelussa suurtähdet voittamalla ottelun Atik Ismailin maalilla 1-0. Seuraavassa ottelussa Liverpool tosin pisti jauhot suuhun 5-0 voitolla. Liverpoolin kaltaisen suurseuran kaataminen on kuitenkin varsin harvinaista herkkua suomalaisjoukkueelle.

5) HJK-Benfica 2-0 1998 Champions League, lohkovaihe

HJK:n voitto Benficasta oli erittäin merkittävä siksi, että se on edelleenkin ainoa suomalaisjoukkueen ottama voitto Champions Leaguen lohkovaiheessa. Mika Lehkosuo iski rankkarista avausmaalin ja Mika Kottila sinetöi voiton maalillaan.

4) FC Kuusysi-Leningradin Zenit 3-1, 1985 Euroopan cup, 2. kierros, 2. osaottelu

Kuusysi teki kaudella 1985-1986 historiaa selviten eurokentillä pidemmälle kuin mikään joukkue aiemmin. Lahtelaiset selvittivät tieltään ensin FK Sarajevon, jonka jälkeen tuli vastaan Leningradin Zenit. Ensimmäisessä osaottelussa tuli 1-2 –tappio, mutta toisen osaottelun jatkoajalla otettu 3-1 voitto on yksi maukkaimmista suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Katso Jarmo Kaivonurmen jatkoajalla tekemä jatkoaika maali täältä. Kuusysi selvitti tiensä puolivälieriin, jossa se lopulta taipui Steaua Bukarestille niukasti 0-1.

3) HJK-Schalke 2-0, 2011 Europa League, pudotuspelikierros, 1. osaottelu

Vaikka toisessa osaottelussa tulikin rumasti takkiin, niin se ei poista ensimmäisen osaottelun upeaa saavutusta. Edellisvuoden Champions Leaguen välieräjoukkueen kaataminen kotikentällä täyden stadionin edessä on kova juttu päättyipä toinen osaottelu miten tahansa.

2) Levski Sofia-TamU 0-1, 2007 Champions League, 2. karsintakierros, 2. osaottelu

TamU oli voittanut ensimmäisen osaottelun Ratinassa 1-0 Tomi Petrescun maalilla ja bulgarialaisten odotettiin hoitavan ottelu nimiinsä kotikentällään. Toisin kuitenkin kävi, kun Jari Niemi viimeisteli TamU:lle osuman, joka johdatti sen yhden askeleen päähän Champions Leaguen lohkovaiheesta, kunnes Rosenborg katkaisi tamperelaisten unelman. Vierasvoitto Levski Sofiasta oli kuitenkin todella kovan luokan suoritus kovassa paikassa.

1) Internazionale-TPS 0-1, 1987 UEFA cup, 2. kierros, 1. osaottelu

TPS aiheutti todellisen jymypommin, kun se kaatoi suuren ja mahtavan Milanon Internazionalen San Sirolla Mika Aaltosen unelmalaukauksella. Katso Aaltosen voitto-osuma tästä. Ikävä kyllä TPS ei onnistunut pitämään johtoasemaansa toisessa osaottelussa, kun se kuvassa olevan Italian maajoukkuehyökkääjä Alessandro Altobellin johdolla otti 0-2 –vierasvoiton ja eteni jatkoon. Voitto Italian jättiläisestä on kuitenkin kovin suomalaisvoitto eurokentillä.

Lue myös:

    Uusimmat