TOP 10: Jalkapallon pelätyimmät kannattajaryhmät

HIFK ja HJK:n välisessä ottelussa nähtiin torstaina upea tunnelma, jota edes muutamat ikävät lieveilmiöt kannattajien toimesta ei pystynyt pilaamaan. Suomalaisten faniryhmittymien kärhämät ovat kuitenkin pientä maailman pelätyimpiin fanijoukkoihin verrattuna.

10. Millwall, Englanti

Englannin kuuluisin ja pelätyin "firma" on Millwallin kannattajista koostuva Bushwackers. Etenkin 1970 ja 80-luvuilla se kylvi kauhua ja väkivaltaa Englannin futiskatsomoissa. Erityisesti verivihollisen West Hamia vastaan tilanne usein riistäytyi käsistä.  Nykyään kuitenkin tilanne on rauhoittunut kuten muuallakin Englannissa, mutta edelleen silloin tällöin rauhattomuuksia ilmenee, kuten kaksi vuotta sitten, kun Millwallin fanit pistivät nyrkit heilumaan Wembleyllä. Tilanne on nähtävissä täältä

9. Flamengo, Brasilia

Brasiliassa jalkapallofanit eivät ainoastaan pidä ääntä peleissä, mutta monilla kannattajaryhmillä on myös valtaa seuran sisällä. Kannattajaryhmät, torcidas organizadas, auttavat seuroja muun muassa fanituotteiden ja lippujen myynnissä. Taustalla on kuitenkin usein vahva rikollisvivahde, sillä myös huumekauppa rehottaa fanien keskuudessa. Flamengo on Brasilian suosituin seura ja sitä kautta sen kannattajat ovat myös kaikista pelätyimpiä. Parhaimmillaan kannattajat luovat stadionille kuitenkin ainutlaatuisen tunnelman, josta tämä käy hyvänä todisteena. 

 

8. Universitario, Peru

Perulaisjoukkue Universitarion kannattajat ovat yksi Etelä-Amerikan väkivaltaisimmista ryhmittymistä. Katsojia on kuollut peleissä ja vastustajien kannattajien sekä joukkueiden bussien kimppuun on hyökätty ja sytytetty tuleen. Osaavat kannattajat kuitenkin keskittyä myös siihen olennaiseen ja tärkeimpään, eli kannustukseen

7. AS Roma, Italia

Italiassakin veri kiehahtaa ja ikävä kyllä myös valuu joskus jalkapallo-otteluiden yhteydessä. AS Roman kannattajat ovat kunnostautuneet tällä saralla viimeisten vuosien aikana englantilaiskannattajia kohtaan väkivaltaisesti ja veitsi on heilunut ikävin seurauksin. Tällä kaudella roomalaiset ovat ottaneet yhteen muun muassa Feyenoordin sekä Moskovan TsSKA:n kannattajien kanssa. 

Myös AS Roman paikallisvastus Lazion kannattajien ryhmittymässä on väkivaltaisia piirteitä ja äärioikeiston vaikutteita. Sisilialaisen Catanian kannattajat sekä Atalantan ja Napolin fanit ovat myös tunnettuja siitä, että kuppi saattaa mennä pahasti yli joskus.

6. Wisla Krakova, Puola

Puolassa jalkapalloväkivalta on nostanut huolestuttavasti päätään viimeisen reilun vuosikymmenen aikana. Erityisesti Krakovassa paikallisottelut aiheuttavat kaupungissa lähes sotatilan valmiuden viranomaisissa, sillä myös toisen seuran Cracovian kannattajat ovat hyvin pelättyjä. Wisla Krakovan fanijoukot ovat Puolan ehkä ne pahimmat, mutteivät Legia Varsovan tai Lech Poznanin kannattajaryhmätkään mitään partiolaisia ole. Faniryhmiin on liittynyt paljon äärioikeistolaisia, joka tuo asialla oman surullisen ja huolestuttavan lisänsä. Wislan fanien toikkarointia voi todistaa täältä.  

5. Olympiakos, Kreikka

Olympiakos on tällä hetkellä valtaa pitävä seura Kreikassa kentällä sekä katsomossa, mutta Panathinaikosin ja PAOK:n kannattajat eivät tule kaukana perässä. Erityisesti yhteenotot Panathinaikosin kanssa ovat joskus äärimmäisen väkivaltaisia. Tunnelma Olympiakosin stadionilla on varmasti yksi Euroopan parhaista, kuten tästä videosta saattaa huomata, mutta samalla erittäin ruutiherkkä. Pienikin kipinä saattaa aloittaa mellakat katsomossa.

 

4. Newell’s Old Boys, Argentiina

Buenos Airesissa kytee Newell's Old Boysin, River Platen ja Boca Juniorsin välillä, mutta se ei ole kaikki. Ultrien, eli barras bravasien, välillä käydään myös sisäistä valtataistelua, joka kuohahtaa ajoittain väkivaltaisina purkauksina ja jopa murhina. Lisäksi niiden johtajat on vahvasti yhdistetty rikollismaailmaan. Newell’s Old Boysin barras bravasin johtaja teloitettiin mafiatyyliin sisäisessä valtataistelussa pari vuotta sitten. Lisäksi fanien yhteenotoissa on kuollut vuosien varrella satoja ihmisiä. Parhaimmillaan tunnelma on kuitenkin häkellyttävä. 

3. Galatasaray, Turkki

Turkissa on kuuma tunnelma peleissä ja pahamaineisimmat fanit löytyvät Galatasarayn leiristä, mutteivät muutkaan turkkilaisseurojen kannattajat siitä rauhallisimmista päästä ole. Erityisesti muiden istanbulilaisseurojen Fenerbahcen ja Besiktasin kannattajat ovat myös tunnettuja väkivaltaisuudestaan. Kolmikon väliset paikalliskamppailut karkaavat usein lapasesta eikä pelaamisesta tule yhtään mitään. Pahimmissa tapauksissa fanien yhteenotoissa on nähty usein myös kuolemantapauksia. 

 

2. Partizan, Serbia

Tähän voisi kolikolla heittää kumman tahansa Belgradin joukkueista. Partizanin ja Punaisen tähden fanit kylvävät kauhua ja väkivaltaa hyvin usein minne tahansa menevätkin eivätkä kuolonuhritkaan ole ikävä kyllä harvinaisuus. Partizan ja heidän ryhmittymänsä Grobari (haudankaivajat) on viime aikoina ollut hölmöilyissä ehkä se aktiivisempi osapuoli. Siitä hyvänä osoituksena kokon pistäminen pystyyn viime vuoden derbyssä

1. Al-Masry, Egypti

Vuonna 2012 Egyptin pääsarjaottelussa Al-Masry voitti yllättäen suurseura Al-Ahlyn ja kannattajat menivät voitosta sekaisin. Kannattajat rynnivät kentälle ja alkoivat ajaa takaa Al-Ahlyn pelaajia jonka jälkeen he hyökkäsivät katsojien kimppuun miekoilla, veitsillä, kivillä ja ilotulitteilla. Saldona oli peräti 74 kuollutta ja yli 1000 haavoittunutta. Tapahtumasta jaettiin kuolemantuomio peräti 21 henkilölle, mutta episodi sai vain jatkoa, kun Al-Masryn kannattajat yrittivät rynnäköidä tuomittujen vankilaan ja siinä sai surmansa 30 henkeä ja yli 300 loukkaantui. Kyseessä oli kuitenkin vain jalkapallo-ottelu... Tapahtumat ovat nähtävissä täältä.

On muistettava, että vaikka faniryhmiin mahtuu joukko häiriköitä, on ylivoimainen enemmistö hyvin käyttäytyviä jalkapallokannattajia.


 

Lue myös:

    Uusimmat