Toistuvat painajaiset: Kuolleet vetävät minua maan sisään

Helmi tutki, millaisia painajaisia suomalaiset näkevät. Vainoavatko sinua samat unet yö toisensa jälkeen? Et ole yksin...

Helmi tutki, millaisia painajaisia suomalaiset näkevät. Yli 3 500 henkilöä kävi vastaamassa kyselyymme ja kertomassa kauheimmista painajaisistaan!

Vastanneista 39 prosenttia näki painajaisia, joissa putosi, upposi tai pakeni jotain pahaa. Vastaajien mukaan unissa uhkasi esimerkiksi nimetön uhka, jota täytyi juosta karkuun. Unissa saattoi myös olla hukkumaisillaan. Vastanneista kymmenen prosenttia ei ollut unissaan itse uhattuna, mutta heidän perheelleen tai läheisilleen tapahtui jotakin kamalaa.

18 prosenttia vastaajista näki painajaisia vain harvoin, mutta unet olivat sitäkin intensiivisempiä. 14 prosenttia vastanneista näki aina saman painajaisen, joka oli saattanut seurata mukana lapsuudesta asti.

Tässä artikkelissa paneudutaan uniin, jotka vainoavat ihmisiä vuodesta toiseen samanlaisina. Kärsitkö sinä toistuvasta painajaisesta? Et ole yksin!

Veden uhka

Toistuvissa unissa monet lukijat kertoivat olevansa veden tai muun luonnonvoiman armoilla. Usein unessa kuolema uhkasi uneksijaa, joka ei päässyt pakenemaan pienestä tilasta.

– Näen aina samoja painajaisia: olen loukussa pieneen tilaan, joka alkaa täyttyä vedestä. Unessa seinämässä on minimaalinen reikä, josta olisi tarkoitus päästä pois. Kuitenkaan en koskaan mahdu siitä ja hukun. Herään henkeäni haukkoen.

– Olen laivassa, joka on myrskyssä, tai joku ihminen on hukkumaisillaan.

– Näen useasti sellaisen painajaisen, jossa salama iskee minuun. Tapahtumat ennen salamaniskua vaihtelevat, mutta aina niissä on jotenkin painostava tunnelma, ja sitten se salama iskee minuun. Jotenkin on helpottavaa kun salama on iskenyt niin ajatus: "No, eihän se miltään tuntunut."

– Näen painajaisessani seuraavan tapahtuman. Olen ajanut autolla satamaan ja jostain kumman syystä lähelle satama-altaan reunaa. Yhtäkkiä jarrut eivät enää toimi ja tipun autoineni ja lasteni kanssa veteen. Ilmalennon aikana huudan että turvavyöt auki, irrotan omani ja yritän irrottaa nuorimmaista. Auto uppoaa. Yritän epätoivoisesti saada kolmea lastani pois autosta. Veden alle joutuessani ajattelen että tähänkö kuolemme, en millään pysty kaikkia pelastamaan. Tätä olen nähnyt jo monta vuotta. En uskalla enää mennä satamaan autoilemaan, ja vesi elementtinä on alkanut tuntua ahdistavalta toistuvasta painajaisesta johtuen. Yleensä muut uneni ovat valoisia ja kauniita vailla pelon leimaa.

– Näen unta, etten löydä ulospääsyä. Kellarista, kaivoksesta, ullakolta, mitä ihmeellisimmistä paikoista.

Läheiset pelottelevat

Moni uneksija kertoi tarinaa painajaisesta, jossa oman elämän läheiset henkilöt alkavat yllättäen käyttäytyä uhkaavasti tai jopa käydä uneksijan kimppuun. Vastaajien mukaan jo kuolleet sukulaiset saattavat unissa palata kummittelemaan tai jopa uhkailemaan.

– Edesmenneet, pitkiä aikoja pois elämästä olleet tai läheiset sekoilevat ja aiheuttavat suurta mielipahaa unessa. Ihmisiä myös nousee haudoistaan, vanhoja ystäviäni, tai sitten he kuolevat.

– Joku läheinen henkilö, yleensä mieheni, on kadonnut.

– Lapsena näin toistuvasti painajaisia kuolleista sukulaisistani, jotka yrittivät vetää minua maan sisään kanssaan. Nykyään näen painajaisia murhaajasta, joka murhaa sykleissä: perheen, jossa on pieni poikalapsi, teinityttö, isä, äiti, isoisä, ja isoisoäiti. Murhaaja heittää ruumiit järveen. Painajaista pahentaa tunne, että tuntuu kuin tietäisin, kuka murhaaja todellisuudessa on. Loppua kohden murhaaja saa tietää, että minä tiedän, ja hän jahtaa minua kunnes herään. Järvi on aina sama, murhaaja on aina sama, paikat, joissa piileskelen, ovat aina samat, mutta murhatut vaihtuvat. Välillä tuntuu, että murhaaja murhaa oikeasti todellisuudessa ja jostain syystä minä näen sen, mikä tekee painajaisesta vieläkin pahemman - kuin olisin vastuussa siitä, etten pysty ilmoittamaan poliisille kuka murhaaja on, vaikka minun pitäisi tietää. Painajainen toistuu noin kahdesti vuodessa.

– Yö toisensa jälkeen olen taas yhdessä tyttöystäväni kanssa, ja yö toisensa jälkeen hän jättää minut. Kello kahden tai kolmen aikaan herään omaan itkuun.

Jahtaajan armoilla

Jahdatuksi joutuminen tai jonkin jahtaaminen oli yleinen teema unissa. vastaajien mukaan jahtaaja on yleensä kasvoton tai jopa yliluonnollinen olento, jonka tarkoituksena on tehdä pahaa. Monet vastaajat kertoivat piiloutuvansa unessa jahtaajaltaan, joka kuitenkin odottaa aina jossakin lähistöllä.

– Näen pari kertaa viikossa saman painajaisen. Talossani on jokin paha olento, joka haluaa minulle pahaa. Minulla on kaksi koiraa, joita onkin yhtäkkiä enemmän, enkä tiedä mitkä niistä ovat oikeita. Valot eivät mene päälle, vanhempani sekä sukulaiseni kääntyvät minua vastaan, tunnen pahan läsnäolon jatkuvasti ja muutamassa painajaisessa olen kohdannut tämän olennon. Kaikki tapahtuu siis omassa asunnossani, mikä on erittäin ahdistavaa.

– Juoksen painajaisessa kotiin, pääsen eteiseen, lukitsen ovea ja painaessani kahvaa ovi ei vain lukitu vaan on avoinna. Unessa joku seuraa ja on kohta ovella.

– Olen nuoresta asti nähnyt unia, joissa jokin kissapeto leijona tai muu sellainen ahdistelee minua. Mitään pahaa ei koskaan tapahdu, mutta pelkään. Pääsen juuri ja juuri piiloon jonkin oven taakse, mutta peto on oven takana. Toissayönä näin unen, että olin ottanut lemmikiksi mustan pantterin. Pelkäsin sitä, vaikka se oli säyseä. Ajattelin, että siitä on päästävä eroon, vaikka se on kaunis ja upea eläin; eihän koskaan voi tietää, milloin se suuttuu ja käy päälle. Edesmennyt kissani leikki ja nukkui sovussa sen kanssa, mutta pelkäsin kissanikin puolesta.

– Miljöö on eri, mutta tapahtuma on aina sama. Jahtaan jotakin enkä saavuta sitä. Uni on yhtä juoksemista ilman, että näen edes kohdetta. Onneksi en näe unta usein, mutta jos painajaisia näen, niin sitten se on tällainen. Uni on todella ahdistava, vaikkei siinä oikeastaan mitään tapahdukaan.

Iik, huonekalu!

Kyselyssä kävi ilmi, että painajaiset ammentavat sisältöään myös aivan tavallisista, arkipäiväisistä asioista. Painajaisessa normaalikin asia muuttui vastaajien mukaan pelottavaksi ja ahdistavaksi.

– Olen hukannut vaatteeni, käsilaukun, rahat, kaiken, olen vieraassa kaupungissa. Joskus hukun lumeen.

– Pesen likaisia vauvoja, olen sotkuisessa huoneessa.

– Unessa on vanhoja huonekaluja, jotka häviävät.

– Unessa kävellessä toinen jalkani pettää, kompastun tai joudun pysähtymään. Yleensä mukana on ihmisiä joille joudun selittelemään kaatumisiani tai pysähtymisiäni. Selitykseni on kipu.

– Näen aina kahden vuoden välein saman unen. Ensimmäistä kertaa 2-vuotiaana. Unessa olen kaupassa. Työntekijät ovat hiiriä. Olen kaupassa töissä ja vain koko maailmassa minä olen ihminen. Kunnes eräänä päivänä iso Rotta saapuu paikalle ja puree minua käteen. Herään aina.

Unen merkitys

Painajaisistakin voi kuitenkin päästä eroon. Vastaajat kertoivat ratkoneensa toistuvien unien merkityksen, jolloin kyseinen uni oli kadonnut. Osa vastanneista ymmärsi jo unen aikana olevansa unessa, vaikka toisinaan tämä havainto aiheutti vain lisää ahdistusta.

– Olen pitkän aikaa nähnyt toistuvasti samoja unia ja löytänyt niille merkityksen. Jos näen sotaunia on elämässäni joku asia epätasapainossa ja kaaoksessa. Lisäksi näin vuosia unta, jossa vieraat miehet tulivat ja sieppasivat minut lapsuudenkodista. Tälle oli aivan luonnollinen muistikuva lapsuudesta, jonka mielikuvitus oli sotkenut. Kun tämä kirkastui, loppui ko. uni.

– Yleensä kun näen painajaisia, niin kumma kyllä ymmärrän olevani unessa. Sitten tulee armoton pelko siitä, että en herää siitä ollenkaan. Yritän kovasti saada itseni hereille ja yleensä silloin huudan unissani. Joskus olenkin herännyt omaan huutooni, ja yleensä mieheni kyllä herättää, jos en muuten herää. Pahinta niissä unissa on se pelko jäädä ikuisiksi ajoiksi niihin uniin eikä herätä ollenkaan.MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja