Mainos

Toimivuus ratkaisee keittiössä

Suunnittelu on keittiöremontin tärkein vaihe. Ruutupaperille piirretty tulevan keittiön pohjapiirros säästää pettymyksiltä ja helpottaa myös myyjän työtä.

Keittiöllä on monta tarkoitusta. Siellä valmistetaan ja säilytetään ruokaa, leivotaan, syödään ja vietetään aikaa perheen ja ystävien kesken. Onnistuneen keittiön resepti onkin yksinkertaisesti hyvä suunnittelu.

– Keittiön suunnittelussa pitäisi muistaa, että form follows function eikä toisinpäin, huonekalupuuseppä ja rakennusyrittäjä Aki Vuorinen muistuttaa.

Toimivassa keittiössä laskutilaa on riittävästi, eivätkä kaapit ja laatikot aukea toistensa tielle. Myös kulkua varten on varattu tarpeeksi tilaa.

Liesi määrää jääkaapin paikan

Keittiön suunnittelu nojaa tuttuun kolmioon: liesi, vesipiste ja kylmälaitteet. Tyylikkyys ja näyttävyys ovat tärkeitä asioita keittiönkin sisustuksessa. Lämmittävää liettä ja jäähdyttävää jääkaappia ei kuitenkaan kannata sijoittaa vierekkäin, vaikka se näyttäisikin hyvältä.

Ruuanlaittoa helpottaa, kun hellan viereen on varattu laskutilaa peltejä ja kasareita varten. Vieretysten sijoitetun jääkaapin ja kaappipakastimen käyttö taas on sujuvampaa, jos niiden ovet aukevat eri suuntiin.

Leipurille luonnonkiveä

Riittävä määrä työskentely- ja laskutilaa lisää keittiön toimivuutta. Myös pinnat kannattaa valita huolella. Suosittuja pintamateriaaleja ovat massiivipuu ja kivi. Puu on elävä materiaali ja kestää siinä missä kivikin, mutta vaatii hoitamista. Massiivipuun käsitteleminen öljyvahalla pari kertaa vuodessa saa sen pitämään pintansa vesiroiskeita vastaan.

Luonnonkivi on näyttävä ja hygieeninen. Se kestää hyvin sekä kylmää että kuumaa. Lisäksi se on erinomainen leipomisalusta, josta jauhon- ja taikinanrippeet lähtevät helposti pyyhkimällä. Työskentelytasojen materiaali voi olla samaa kuin seinä- ja lattilaattojenkin. Esimerkiksi Tulikivellä on mallistossaan erilaisia kivimateriaaleja keittiön eri pintoihin.

Kokoon kuivunut kuivauskaappi

Kuivaavat tiskikoneet eivät ole kokonaan syrjäyttäneen suomalaisemäntien ylpeyttä, astiankuivauskaappia. Uusissa keittiökalustemallistoissa kuivauskaappi on kuitenkin pienentynyt ja kaventunut.

– Kuivauskaappia tarvitaan edelleen patojen ja pannujen kuivattamiseen, mutta usein yksirivinen riittää, yrittäjä Esa Hannuksela Jyväskylän Puustellista sanoo.

Kuivauslaatikko on puolestaan toimiva vaihtoehto perinteiselle kaappimallille.

Tilavat ja kestävät laatikostot

Keittiökalusteiden laatikostot ovat kehittyneet paljon kymmenessä vuodessa. Tänä päivänä suositaan isoja, jopa 120 cm leveitä laatikoita, jotka kestävät jopa 80 kilon painoa. Laatikossa voikin säilöä jauho-, sokeri- ja muita elintarvikepaketteja tai painavia astioita.

Laatikoiden sulkeutumismekanismeissa on nykyisin hidastimet, joiden ansiosta ne sulkeutuvat hitaasti ja äänettömästi itsestään. Nykymallistoissa laatikot saa vedettyä kokonaan ulos, mikä helpottaa astoiden ottamista ja laittamista takaisin. Keittiön laatikot saa halutessaan toimimaan myös sähköllä, jolloin vetimiä ei edes tarvita.

Puustellin malliston uutuutena on huovutettu astialaatikosto, jonka pehmusteet vähentävät astioiden kilinää ja kolinaa sekä suojaavat niitä naarmuuntumiselta.

Mallia elokuvista ja etelänmatkoilta

Keittiön sisustamisessakin otetaan mallia eri maista. Yhtä miellyttää englantilaisen keittiön massiivisuus, toinen haluaa ranskalaisen maalaistalon tunnelmaa.

Yrittäjä Aleksi Honkanen Topi-Keittiöstä on huomannut, että ideoita ammennetaan myös tv-sarjoista ja elokuvista.

– Saarekkeesta on tullut todella suosittu. Moni haluaa myös sijoittaa tiskialtaan ikkunan eteen, Honkanen sanoo.

Newyorkilaisen kattohuoneiston vaikutukset näkyvät myös pinnoissa. Keittiön seiniin halutaan kaakeleiden sijasta yhä enemmän sisustustiiliä tai tapettia.

Rakentamisen ammattilainen ei täysin lämpene trendeille.

– Jos pesualtaan tai lieden haluaa sijoittaa ikkunan eteen, kannattaa muistaa, että vesi ja rasva eivät ole hyväksi ikkunan karmeille, Aki Vuorinen huomauttaa.

Ainakin innokkaimman kokin ja leipurin olisi hyvä pysyä perinteisissä ratkaisuissa, sillä esimerkiksi työtasojen yläpuolelle laitettu tapetti on altis rasva-, vesi- ja jauhoroiskeille.

Väriskaalassa runsaudenpulaa

Jos keittiön toiminnalliset seikat rajaavat sisustussuunnitelmia keittiökalusteiden sijoittelussa, niin värien, materiaalien ja mallien valitsemista vaikeuttavat lukemattomat eri vaihtoehdot. Valinnanvaraa on, halusipa sitten moderneja pelkistettyjä linjoja, toscanalaista tunnelmaa tai perinteisen tupakeittiön.

Keittiömallistot hehkuvat luonnonläheisyyttä ja värisävyjen harmoniaa. Suosittu valkoinenkin on pehmentynyt lämpimäksi beigeksi. Vastakohdilla ja raikkailla väreillä voi tuoda energistä sykettä keittiöönkin.

Moderni tupa

Suomalainen keittiö on viime vuosikymmeniä astunut ulos kuorestaan. Keittiö ei ole enää neljällä seinällä rajattu tila, vaan olohuoneen jatke.

Keittiön ja olohuoneen muuntuminen yhtenäiseksi tilaksi asettaa rakentajalle kuitenkin lisävaatimuksia, sillä seinät ja ovet eivät ole enää estämässä ruuanlaitosta syntyvien äänten ja hajujen leviämistä asuntoon. Keittiön käyttömukavuus ei enää rajoitukaan pelkästään siellä puuhaavien asukkaiden työn helpottamiseen, vaan yleisen asumismukavuuden lisäämiseen.

Modernissa tuvassa perhe voi viettää aikaa yhdessä ilman eristäviä seiniä. Avarassa keittiössä ruuanlaitosta voi helposti myös tehdä osan perheen laatuaikaa.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Puustelli, Topi-Keittiöt, Tulikivi ja Hobby Hall

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.