Mainos

Toimittajan murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa

Muun muassa kiistellyistä armenialaisten joukkomurhista kirjoittanut toimittaja Hrant Dink (kuvassa) ammuttiin tammikuussa työpaikkansa edessä. Yksi pääsyytetyistä on kertonut, että murha tapahtui poliisien käskystä.

Turkinarmenialaisen toimittajan Hrant Dinkin murhaoikeudenkäynti on alkanut Turkissa. Syytettynä on kaikkiaan 18 henkilöä.

17-vuotias työtön nuorimies ampui Dinkin tammikuussa Istanbulissa aivan tämän johtaman Agos-lehden toimituksen edessä. Teon taustalla olivat Dinkin kiistellyt mielipiteet - hän oli kirjoittanut muun muassa kiistellyistä armenialaisten joukkomurhista Turkissa ensimmäisen maailmansodan aikana.

17-vuotias on tunnustanut tekonsa. Syyttäjät vaativat hänelle 18-24 vuoden rangaistusta murhasta ja 8-18 vuoden tuomiota äärioikeistolaiseen terroristijärjestöön kuulumisesta. Elinkautista ei esitetä, koska mies on alaikäinen. Samasta syystä oikeutta käydään suljettujen ovien takana.

Sen sijaan elinkautista vaaditaan kahdelle saman äärioikeistolaisen ryhmän johtoon kuuluvalle miehelle, joiden epäillään määränneen Dinkin murhan. Muita syytettyjä uhkaa 7-35 vuoden vankeus.

Dinkin perheen asianajajat ovat valittaneet, että monet murhaan sekaantuneet turvallisuusviranomaiset ovat selvinneet jutusta ilman syytteitä.

Lehtitietojen mukaan yksi pääsyytetyistä on sanonut, että he murhasivat Dinkin poliisien käskystä. Asianajajat arvelevat myös, että Turkin hallinnossa ja turvallisuusjoukoissa toimivat kovan linjan nationalistit yrittävät vaikuttaa oikeuden toimintaan.

Oikeustalon ulkopuolelle on kerääntynyt noin tuhatkunta mielenosoittajaa vaatimaan reilua oikeudenkäyntiä. Myös Euroopan unioni seuraa tarkoin prosessin etenemistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.