Toimisto asunnoksi: seinien laatoitus ja lattian vedeneristys pesuhuoneessa

Pesutilojen vedeneristyksessä ja laatoituksessa on muistettava oikea työjärjestys: ensin eristetään ja laatoitetaan seinät ja vasta sitten ryhdytään lattian eristämiseen. Jos lattiakin eristettäisiin ennen seinien laatoitusta, kalvo menisi varmasti rikki jossain vaiheessa laatoittajan jalan alla! Kun lattia on laatoitettu, pannaan vielä paikalleen seinien alin laattarivi. Sitten pinnat viimeistellään saumalaastilla ja nurkkien ja läpivientien kohdalla silikonilla.

Seinien laatoitus aletaan toisesta rivistä alhaalta lukien. Sen alle kiinnitetään kaikki laatoitettavat seinät kiertävä aloitusrima, jonka pitää tietenkin olla tarkasti vaakasuorassa. Oikea korkeus tämän aloitusriman yläreunalle - siis toisen laattarivin alareunalle - mitataan etsimällä lattian alin kohta ja ottamalla siitä enintään yhden laatankorkeuden verran ylöspäin. Remontti-Reiska on jopa joskus suositellut, että tästäkin vähennetään vielä puolitoista, kaksi senttiä. Tämä takaa sen, että kun alimman rivin laattoja kuitenkin joudutaan aina leikkaamaan, on helpompaa leikata niitä reilusti: vaivaisia viiden millin viiruja on todella hankala nyrhätä pois.

Kun sekoitetaan laastia, ei pidä ahnehtia liikaa. Sitä kannattaa valmistaa vain sille pinnalle, minkä laskee ehtivänsä laatoittaa laastin "aukioloaikana." Kun se ylittyy, laastin pinta alkaa nahkoittua. Tämä on onneksi suhteellisen helppo huomata, sillä sellainen laasti on kylmän rauhallisesti poistettava! Laattoja siihen ei saa missään tapauksessa painaa - ne tuntuvat kyllä tarttuvan, mutta se on silkkaa silmänlumetta ja laatat tulevat varmasti joskus myöhemmin tippumaan alas omia aikojaan.

Laasti levitetään seinään teräksisellä laastikammalla. Sen hampaiden koko riippuu käytettävän laatan taustan kuvioinnista: syvälle ja karkealle kuviolle valitaan isommat ja harvemmat hampaat, pienemmälle kuviolle pienemmät.

Oikea tapa kiinnittää laatta seinään muistuttaa hieromista - samalla kun painetaan se tiukasti laastiin, liikutetaan pikkuisen sivusuunnassa. Kun pari ensimmäistä laattaa on kiinnitetty, irrotetaan tilapäisesti yksi ja tutkitaan sen taustaa. Tästä näkee, onko laasti sekoitettu kunnolla ja tehdäänkö työtä muutenkin oikein: seinälaatan takapinnasta pitää olla laastin peitossa vähintään 80 %, lattialaatan puolestaan tulee olla kokonaan laastin peittämä.

Kauppoihin on tullut laatoittajalle mukava uutuus: suihkutankojen, naulakkokoukkujen ja vastaavien kiinnitykseen ei enää tarvitse porata reikiä, jotka rikkoisivat vaivalla aikaan saadun vedeneristekerroksen. Nykyään voi käyttää ohuita teräslevyjä tai -laippoja, joihin on kiinnitetty sisäkierteellä varistettu tappi ruuvia varten. Laipan voi sijoittaa mieluiten laattojen saumaan tai sitten laatan keskelle, jolloin siistin reiän aikaan saaminen on helpointa. Se kiinnitetään vedeneristeeseen liimalla tai saneerauslaastilla.

On varmasti yksinkertaisinta hoitaa kiinnittäminen työn edetessä eikä edes yrittää sijoittaa niitä paikalleen ennen laatoituksen alkua, sillä siinä on kyllä käytännössä mahdoton saada niitä osumaan täsmälleen oikeille paikoilleen. Tämän mielenkiintoisen, näyttelyissä palkitun ja hyödyllisyysmallisuojan saaneen kiinnikesarjan on kehittänyt oululainen Herukan LVI Oy ja sitä on myynnissä alan liikkeissä kautta maan.

Lattian vedeneristys

Ennen kuin poistetaan seinälaatoituksen aloitusrima, kannattaa tehdä sen kiinnitysnaulojen kohdalle seinään merkit tussilla. Jokainen reikä on paikattava vedeneristysmassalla ja vahvikekangaslapulla ja ilman merkkejä niitä saattaa olla vaikea huomata irrottamisen jälkeen.

Naulanreikien paikkauksen jälkeen pannaan nurkkiin vahvistuspalat. Tällä valmistajalla on valmiit kappaleet sekä sisä- että ulkonurkkiin. Sivellään alle massaa, painetaan vahvistuskappale siihen tiukasti ja levitetään heti massaa siveltimellä päälle. Aivan samalla tavalla käsitellään kaikki seinän ja lattian yhtymäkohdat, joihin käytetään 20 cm levyistä nurkkavahvikenauhaa.

Myös lattiakaivon kohtaan on oma kappaleensa. Edellisistä poiketen tämä kiinnitetään suoraan praimeroituun betoniin - sitä varten kankaan toisella puolella on liimapinta kaksiosaisen paperin suojaamana.

Kangas on sen avulla helppo keskittää reiän päälle: sijoitetaan se huolellisesti oikeaan paikkaan, poistetaan ensin toinen suojapaperin puolisko, hierotaan liimapinta tiiviisti betoniin ja tehdään sitten sama toiselle puolelle.

Kankaaseen leikataan veitsellä hiukan kaivon reikää pienempi reikä. Siihen painetaan kiristysrengas, joka kiristää ylimääräisen kankaan tiukasti kaivon sivuja vasten. Ylimääräinen kangas leikataan pois renkaan alareunaa pitkin ja tiivistetään liimamassalla.

Kun kangas on nyt kiinnitetty betoniin ja kiristysrengas on paikallaan, se voidaan sivellä vedeneristemassalla. Kankaan kahdella reunalla on valmiiksi vahvistuskappale mutta kahdelle muulle täytyy leikata sopivat vaikkapa nurkkavahvikenauhasta. Palaset painetaan jo totuttuun tapaan massaan ja sivellään yli. Reunojen on tultava vähintään 3 cm päällekkäin. Ja lopuksi kaikki vahvikekankaat sivellään vielä kerran paljaalta betonilta kiristysrenkaan yläpintaan asti.

Kun kaikki mainitut erityiskohdat – nurkat, kulmat, läpivientikappaleet – on tehty, lattia voidaan telata ensimmäisen kerran. Annetaan sen kuivua -olosuhteista ja valmistajan ohjeista riippuen - sopiva aika, minkä jälkeen vedetään toinen kerros. Massaa on saatava kulumaan valmistajan ohjeiden mukainen määrä: tällä valmistajalla se on 1 litra/m2, jolloin kalvon vahvuudeksi tulee vähintään 0,7 mm.

Laatoituksen voi alkaa massan kuivuttua, aikaisintaan kuitenkin kuuden tunnin kuluttua. Värin muutos on hyvä merkki siitä, milloin pinta on kuivunut: tuoreena se on vaalean turkoosi ja kuivuessaan tummenee selvästi.

Lattian laatoituksessa käytetään soveltaen samoja konsteja kuin seinienkin kohdalla. On huomattava, että alin seinälaattarivi puuttuu vielä - se asennetaan lattian laatoituksen valmistuttua. Sitten kokonaisuus on valmis saumattavaksi.

Ennen saumausta laattojen välit puhdistetaan puukolla tai sopivalla lastalla, jotta ylimääräinen kiinnityslaasti saadaan poistettua. Tässä on oltava varovainen, ettei vedeneriste vahingoitu. Olisi tietysti parasta ehkäistä välien täyttymistä jo laatoituksen aikana vaikkapa pyyhkimällä pesusienellä.

Saumausaine sekoitetaan tarkalleen valmistajanohjeen mukaisesti. Helpointa ja turvallisinta on käyttää laatan pohjavärin mukaisia sävyjä. Massaa painetaan saumoihin niihin 45 asteen kulmassa olevalla kumilaatalla niin tiiviisti kuin mahdollista. Samalla koetetaan pyyhkiä jo kumilastalla laatan pinta puhtaaksi. Annetaan kuivua hetki ja pestään pinta kostealla sienellä.

Saumat voi viimeistellä pyöreäpäisellä puutikulla tai vaikkapa sopivalla sähköjohdon pätkällä.

Kun ne ovat kuivuneet, laatoitus kiillotetaan puhtaalla, väriä päästämättömällä kangasrievulla. Lopuksi vedetään vielä silikonia pysty- ja vaakanurkkiin sekä kaikkiin läpivienteihin - esimerkiksi hanakulma- ja sähkörasioihin sekä pesukoneen poistoputkien liitäntöjen kohtiin.

Pitkiin pysty- ja vaakasaumoihin kannattaa silikonin vedon yhteydessä käyttää suojateippiä maskina, vaikka tottunut tekijä pärjää kyllä ilmankin. Silikonimakkaroiden pyöristäminen käy mainiosti laihaan tiskiveteen kastetulla sormenpäällä ja sen jälkeen teipit on ehdottomasti poistettava, kun silikoni on vielä tuoretta: jos se pääsee kuivahtamaan, reuna repeää teippiä poistettaessa.

(JKA 28.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat